Äkta grekisk olivolja smakar bäst på plats i Messinien

akta-grekisk-olivolja-messinien

Äkta grekisk olivolja smakar bäst på plats i Messinien vid en solig strand, med lite grekiskt vin och nybakat bröd. Men att välja rätt olivolja är kanske inte det lättaste. Det är som de flesta produkterna av varierande kvalitet. Vad ska man tänka på när man vill köpa en vettig olivolja?

Världsberömda Kalamataoliverna

Olivträd! Oliver! Olivolja! Var man än är på Peloponnesos har man aldrig långt till en olivodling. Och de världsberömda Kalamataoliverna är de mest kända och lyxigaste och räknas till de bästa i världen. Vackra och svarta med härligt saftigt kött som smakar underbart.

På vår tomt finns ca 40 olivträd med oliver av den sort som man gör den finaste olivoljan av. Olivolja innehåller visserligen 100 % fett men är ett nyttigare alternativ till matfett etc som vi använder oss av i Skandinavien. Vi vet fortfarande inte hur vår ”egen” olivolja smakar men till vinter kanske vi har vår egen olivolja från tomten om det nu blir någon skörd från träden.

40-olivtrad-peloponnesos

Att välja olivolja är kanske inte det lättaste

Att välja olivolja är kanske inte det lättaste. Det är som de flesta produkterna av varierande kvalitet. Vad ska man tänka på när man vill köpa en vettig olivolja? Man ska definitivt välja kallpressad Extra Virgin.

Varför? Varmpressad olivolja förändrar både smak och arom samt förstör de nyttiga ämnena i olivoljan. Kontrollera även aciditeten (surhetsgraden/ph-värde). Den ska inte vara över 0,8 %. Är den över 0,8 % är det INTE Extra Virgin (men det innebär inte att allt under 0,8 % är bra).

Smaksätt din egen (eller köpta) olivolja

Vill du krydda och smaksätta din olivolja själv? Var noga att välja en bra kvalité på oljan och kom ihåg att om du vill använda färska örter så bli hållbarheten på din olivolja inte särskild lång! En hemkryddad olivolja håller sig cirka 2-3 veckor så blanda små mängder åt gången.

Testa vår egen blandning: chili, vitlök och citronskal:

  • Skölj chilifrukten, skrubba citronen och skala vitlöken
  • Klipp chilifrukten med hushållssax och använd potatisskalare för att skala citronen i strimlor samt krossa vitlöken lätt med bladet på en kniv
  • Tag en ren flaska, lägg i dina smaksättare nästan till toppen med olivoljan

Har du din egen hemlig blandning? Dela gärna med dig!

Men självklart smakar både oliverna och oljan bäst på plats i Messinien vid en solig strand, med lite grekiskt vin och nybakat bröd. Vem vet vi kanske snart kan bjuda er på ett besök hos lokala olivproducenter?

akta-grekisk-olivolja-2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.