Bilsemester i Grekland? Detta borde du tänka på!

tips bilsemester grekland

Planerar du bilsemester i Grekland? Modiga dig! Landet har lite annorlunda trafikkultur än hemma i trygga Sverige och det finns en hel del saker som du ska tänka på.

Till att börja med: vill du komma ut och verkligen uppleva Grekland så är det fantastiskt att bila runt, men ta gärna god tid på dig.

Grekiska fastlandets yta är ungefär lika stor som Götaland så avstånden är inte så långa mellan olika platser. Men då det är bergigt kan det ibland ta tid att åka korta sträckor på 8-10 mil beroende på serpentinvägarna och då är det tiden som är avgörande och inte avståndet.

lana bil i peloponnesos

Bakom ratten och pennan finner du Elias: en erfaren turistande bilist

Har fått en del frågor om hur det är att åka runt i Grekland under semestern och då brukar jag svara att det är helt fantastiskt och underskattat av många besökare i landet. Man får se och uppleva ett helt annat Grekland än att ta en charterresa till de vanliga öarn.. förlåt menar destinationerna.

bilsemester peloponnesos grekland

För de som inte vågar eller har möjlighet att köra bil i Grekland? Då kan KTEL-bussarna som har dagliga turer mellan de olika städerna vara ett bra alternativ. Så om man tex valt att semestra i Atenområdet är det enkelt att ta en busstur ner till tex Korinthos, Nafplion eller Kalamata. Det går naturligtvis bussar även uppåt fastlandet och då skulle jag rekommendera Arachova (mycket nära Delphi) eller Naupaktos. Eller varför inte en av grekernas favoritorter, Kaména Vourla, som ligger ca 2 timmar norr om Aten.

Men om man nu vill och ska bila i Grekland så finns det lite att fundera på innan. KÖRKORTET ska först och främst med 🙂 ! Sedan finns det lite andra intressanta företeelser som kan vara bra att veta lite mer om.

Dyrt att hyra bil under högsäsong

Att hyra bil i Grekland är relativt dyrt även enligt svenska mått. Och dessutom är man så fräcka eller smarta i Grekland att det är drygt 100-150% dyrare att hyra bil under turistsäsongen (har gjort jämförelser på Ford Focus, Hyundai i30 och VW Golf hos olika biluthyrningsfirmor).

Oavsett var man befinner sig när man ska hyra bil rekommenderar jag att man ALLTID bokar och betalar på webben. Varför? För att det är enklast och billigast. Även om grekerna är gästvänliga på alla sätt och vis så är de mästare på att hitta på ”egna” extraavgifter som tillkommer om man som turist betalar kontant över disk (detta sagt av en som är född i Grekland). Och tänk på att välja en maxad försäkring (ingår eller läggs till via bokningen och de benämns (Collision/Damage Waiver CDW + Theft Protection TP eller Loss/Damage Waiver LDW). Observera dock följande: När man hyr bil kan de dra en deposition på flera 100 Euro för eventuella skador på bilen. Men för ett extra tillägg på ca 8-10 Euro/dygn slipper man depositionen och några som helst utgifter om bilen skadas. Undantaget är parkeringsböter eller andra trafikböter man råkat få eller om man krockat och varit onykter.

Vägtullar

Om man åker motorvägarna från Thessaloniki till Aten och vidare ner mot Kalamata eller Patras i Peloponnesos stöter man på ett flertal väggtullar. Dessa är bemannade dygnet runt och ofta är det kontant betalning (de nya vägtullarna har dock kortterminaler) som gäller så ha alltid med er växelmynt eller 5-eurosedlar lättåtkomligt i bilen så att ni kan passera dem snabbt. Kostnad från Aten till Kalamata, enkel resa, var ca 13,50 Euro i juni 2018 och mellan Aten och Thessaloniki drygt 40 Euro.

Greker och deras körstil

En sak som man upptäcker ganska omgående är att greker kör lite mer ”offensivt” än i Sverige. Man kör gärna för fort, för nära framförvarande bilar, har inga problem med att köra om i kurvor trots omkörningsförbud och man tutar hellre 5 gånger för mycket än en gång för lite. Och för många greker är det okej att köra om på insidan vid dubbelfiliga vägar. Skulle de dessutom glömma att svänga av vid en avfart är det inte ovanligt att de stannar och backar tillbaka utmed huvudleden eller på motorvägen.

Alkohol och bilkörning

I Sverige anser vi att man inte ska köra bil när man har druckit. För greker gäller mer ”man kör inte bil när man är onykter”. Det innebär att man ofta kan se att folk går till bilen efter att de tagit några öl eller några glas vin på tavernorna och ingen reagerar något nämnvärt på detta om det inte syns att personen i fråga ser onykter ut. Visst! Det kan vara mycket lockande att ta en kall öl när man pausar eller tar en lunch i en mysig by, men drick hellre det fantastiskt goda vattnet eller ta en portokaláda (apelsinläsk) eller lemonáda och ta din välförtjänta öl när dagens körning är avslutad istället.

Bälten och bilbarnstolar och mobiltelefoner

Bilbälte är även ett tvång i Grekland (gäller dock bara för framsätespassagerare) men detta efterföljs inte alltid. Och när man som svensk försöker krångla på sig bältet i baksätet (som de gömt UNDER sätena) tror de att man är helt knäpp. Bilbarnstolar har börjat användas mer frekvent under 2000-talet, men fortfarande kan man se små barn i famnen på vuxna som sitter i passagerarsätet. Och ska man hyra bil är det alltid bäst att kontrollera att de är godkända och att de monterats på rätt. Vad gäller mobiltelefoner är det, som i många andra länder, förbjudet att använda dessa medan man kör bil (fast man fått väja ett par gånger när någon förare suttit och pillat med mobilen och kört över på fel sida mot oss).

Tanka bilen

Att tanka bilen i Grekland innebär att man kör fram till ett tankställe och sedan kommer ägaren eller någon anställd ut och frågar hur mycket du ska tanka för. Därefter betalar man kontant och den som tankar åt er har oftast kassan i handen (grekisk ”sedelautomat” som Elias släktingar kallar det för). Till skillnad från Sverige kan det skilja mycket i pris mellan olika tankställen i samma område, så håll gärna koll på priserna. Men från och med 2017 tar i princip alla tankstationer kortbetalningar (men inte alltid säkert att de fungerar).

Parkeringsdisciplinen

Tja, vad kan man säga om den? Den existerar inte alls. Alla parkerar där man kan ställa bilen och det är inte omöjligt att man kan bli ”inparkerad” då någon tyckt att det var en bra plats att parkera precis bakom din bil (men oftast har de då uppsikt över sin bil och märker snabbt om du behöver komma ut). I Kalamata upptäckte vi att, på en stor tvåfilig genomfartsgata, hela högerfilen användes av hundratals bilar för parkering. I Aten parkerade en bil i en korsning framför 3 mc-poliser och de brydde sig inte eftersom bilen inte hindrade trafiken och att för föraren hade satt på varningsblinkers (deras svar när Elwira frågade om det var okej).

Denna fördömda värme

För er som inte märkt det. Det är ganska varmt i Grekland under juli-augusti. Så om man ska bila under den perioden rekommenderas att ni dricker mycket vätska (inte alkohol). Och om man håller sig utmed kuststräckorna så passa gärna på att stanna till på olika badplatser några timmar för att bada och njuta. De flesta ställena där grekerna själva badar har ofta duschar där man kan bli av med saltvattnet efter badet.

Planera och njut!

Planerar du rätt så kan du under en vecka uppleva en hel del som Peloponnesos har att erbjuda genom att följa kusten runt från Nafplio ner till Monemvasia-Kalamata-Pylos-Olympia-Patras-Korinthos. Eller välj att åka kuststräckan norr om Peloponnesos och besök Delphi, Nafpaktos och Messolongi. Så kolla kartan över Grekland och bestäm vad ni vill se och KÖR PÅ.

One thought on “Bilsemester i Grekland? Detta borde du tänka på!

 • maj 31, 2021 at 10:45 f m
  Permalink

  Tack för tips.
  Har du förslag på bra utgångsställe/bas, där man kör dagliga turer utifrån, så man har ett hotell
  Hälsning Bengt Ingmar Tufvesson

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.