Coronavirus och Grekland: en insiders betraktelse

coronavirus grekland

Elias och jag vet att många av er är nyfikna (och oroliga) om hur det är att leva i Grekland under dessa Coronavirustider.

 • Inlägget nedan ska inte betraktas som någon form av offentligt dokument
 • Inlägget är endast och enbart våra egna personliga betraktelser utifrån den plats vi befinner oss i för tillfället: Stoupa, en by i Mani, Peloponnesos

För dig som vill följa alla offentliga händelser rekommenderar vi följande:

Coronaviruset tränger sig in i vårt liv

Fredagen den 14 mars var vi på väg från Kalamata till Stoupa (där vi just nu hyr ett hus) och planerade en kväll på en lokal taverna. Vi har våra egna favoriter och kom ganska fort överens: parkera bilen, mata katten och promenera till Melissa.

Allvaret med Coronaviruset hängde i luften men det skulle inte hända något före måndag. Trodde vi och de vi känner. Beslutet om att stänga ner kaféer, barer, shoppingcentra, och restauranger nådde oss när vi satt där och myste med våra bästa grekiska maträtter.

När vi skulle betala notan informerade oss ägaren och servitören att: alla kaféer, barer, shoppingcentra, och restauranger kommer att vara stängda med omedelbart verkan. Coronaviruset trängde sig i vårt eget liv.

coronavirus greklandCoronaviruset tränger sig in i vår företagsverksamhet

Den soliga och varma lördagen kändes trots sina + 24 grader ganska kylig. Den 15 mars stängdes de allmänna stränderna samt att det beslutades att hotell och uthyrningsrum, som vanligtvis välkomnar gäster under säsongen, måste hålla tillfälligt stängt till och med 30/4. Jag jobbade i flera timmar för att avboka inkommande gäster från Sverige. Måndagen den 16 mars avbokades möten med blivande köpare av hus och lägenheter: utländska besökare skulle sättas i karantän i 14 dagar. Så beskedet blev: ”stanna där du är, jag hör av mig när läget ändras!”

coronavirus greklandCoronaviruset förändrar vårt privatliv och vår affärsverksamhet 

Från och med måndag 23/3 kl. 06.00 råder utegångsförbud i Grekland. Utevistelser tillåts endast för transport till och från jobbet, för leverans av mat och medicin, för besök hos läkare eller för att vårda sjuka och för att rasta sitt husdjur. Även de som vill ta sig till sin permanenta bostad tillåts förflyta sig dit. Jag jobbar ivrigt med den sista uthyrningsgästen som sålde huset i Nya Zeeland, var på väg till UK med en van… och fastnade i Grekland! De behöver bostad i 3 månader med en hund och under dessa omständigheter! PS. Ja, jag hittade boende för paret, hunden och deras van!

coronavirus greklandCoronavirus, vi och Grekland: en insiders betraktelse

I skrivande stund är vi inne på den sjätte dagen av utegångsförbudsperioden. Elias får alla ”uteärenden” som att handla, hämta vatten och liknande. Vi brukar beställa mat (yes, från samma Melissa då de är bäst) på fredagar och håller oss till hemlagat under de andra dagarna.

Vi bor i ett litet samhälle som ännu inte noterat några smittade här (peppar, peppar) och vi ser inte många människor med ansiktsmask. Fast plasthandskar måste du ha när du handlar i butikerna och du behöver köa utanför (med 2 meters avstånd från varandra) samt skölja händerna med handsprit när du går in och när du lämnar butiken.

 • Vi hämtade grönsaker från vänner som odlar sin egen mat: ”hej, hej”, ingen kram, inga timmar med ouzo i solnedgången
 • Vi träffade en vän som brukar gå med hunden till stranden varje dag: ”hej, hej”, ingen kram, inga ”just stay and look at the sea with me and Bella”
 • Vi tar passen och utskrivet intyg (anledning B6 för motion) och går förbi tavernan till stranden: ”heeej, ropar ägaren, snart är det över då har vi en fest hela natten”. Inga händer, inga händer….

Det är en sorgetid… jag saknar kramar, saknar den mänskliga kontakten och jag känner mig ibland som en statist i SF film….

coronavirus grekland#Stayhome #μένουμεσπίτι Grekland

Både Elias och jag är imponerade av Grekernas ansvar och disciplin! Det är ingen som gnäller eller visar missnöje när man väntar för att blir insläppt i butiken. Ingen (med nååågra undantag och inte från ”vårt” område) som försöker fuska med att ha sin egen verksamhet öppen. Även om jag skulle önska mig att min frisör skulle vara en sådan lagbrytare. Den sociala isolationen och#μένουμεσπίτι känns helt ok för jag vill verkligen inte visa mig. Just nu.

Coronavirus, Grekland och världen

Det är ingen här eller där ni är som kommer glömma Coronaviruset. Ingen i hela världen kommer att göra det! För många liv som viruset tog med sig, för mycket sorg…För osäkert, för skrämmande…

Kan vi lära oss en läxa? Inse att vi behöver varandra? Att unga behöver gamla? Att länder inte kan klara sig på egen hand? Att kontinenter ligger för nära varandra för att vara självgående? Och att det viktigaste vi har i världen är den mänskliga kontakten? Jag vill skaka hand med andra, jag vill krama om andra, jag vill vara nära..

Och därför är jag så tacksam för att alla här följer #Stayhome och #μένουμεσπίτι utan gnäll och protester.

Coronavirus, Stoupa, Grekland

Och, ja, solen skiner och havet är blå… Kom tillbaka när allt är över… Och för dig som läser detta inlägget utan att veta om vad jag Elwira sysslar med på dagarna: Hyr, bygg eller köp ett boende i Peloponnesos, Grekland.

coronavirus grekland

2 thoughts on “Coronavirus och Grekland: en insiders betraktelse

 • mars 30, 2020 at 8:16 f m
  Permalink

  Hei.
  Takk for god lesing. Er selv ”strandet” på Peloponnes. Men i nordøst der vi har vårt hus i Limni Thermisia, I området Ermionida I Argolida. Vakkert sted ved havet. Kan sende deg bilder på e-post om ønskes.
  Hadde billett hjem i morgen 31/3,men den ble kansellert og alle tidligere fly til Skandinavia var fullbooket.
  Sitter nå som deg og skriver tanker og fakta om virus, grekere, portforbud, naboskap, alenetid uten å være alene osv.
  Viktig å si at vi lider ingen nød, men lider av å ikke komme noen vei.
  Dersom noe utveksling her nede nå er av interesse så er vi til å kontakte.
  John Olav Fjeld

  Reply
  • mars 30, 2020 at 9:17 f m
   Permalink

   Hej John Olav.
   Tack för din kommentar.. Du får gärna skicka bilder på ert hus och om du vill får du gärna skriva något som vi kan lägga i vår blogg om hur ni har det på motsatta sidan av Peloponnesos.

   /E

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.