Dansa zorba som Anthony Quinn i Mani på Peloponnesos

dansa-zorba-som-anthony-quinn

Vill du dansa zorba som Anthony Quinn? Vill du dansa zorba där Anthony Quinn dansade? Vill du lära dig konsten att njuta av livet och släppa loss tankar och oro? Lite carpe diem feeling någon?

Dansa i Stoupa i Mani på Peloponnesos

Säg Zorba och de flesta tänker direkt på Anthony Quinn som dansar på Kreta. Den lite dystra engelsmannen Basil (Alan Bates) kommer till Kreta för att ta ett arv i besittning. Där möter han Zorba (Anthony Quinn), som visar honom konsten att njuta av livet. Filmen från 1964 är en amerikansk-brittisk-grekisk dramafilm i regi av cyprioten Michael Cacoyannis.

Men var utspelade sig handlingen i verkligheten någonstans? Inte på Kreta mina vänner, inte alls! Verklighetens Zorba fanns och dansade i Stoupa i Mani  på Peloponnesos!

Zorba the Greek

Mindre än 1 km norr om Stoupa finns en liten plats vid namn Prástova. Det var här som kolgruvan låg som författaren och poeten Nikos Kazantzakis öppnade under första världskriget  och drev tillsammans med sin förman, Georgios Zorbás (ja betoningen ska vara på sista vokalen).

Och det var på stranden Kalogria utanför Stoupa som Anthony Quinn dansade Zirtaki. Både huset (som ägs av en tysk familj) och den förfallna gruvan finns kvar och är ett populärt utflyktsmål för många besökare i omgivningen.

Zorba, syrtáki (συρτάκι)

Filmmusiken skapades av Mikis Theodorakis och till skillnad från de flesta ”riktiga” grekiska folkdanserna dansar man inte zorba (eller syrtáki som dansen heter) i en ring utan bara i en våg med händerna på din framförvarande partner. Nåväl, från början skapades ju dansen enbart för män. Det vill säga olyckliga, trista och stela engelsmän som lär sig leva av den fria greken.

Syrtáki betyder ”liten sirtós” (på samma sätt som ”souvlaki” betyder liten ”souvla”, dvs. grillpinne som man grillar ett hel lamm på), en danssort där det är tillåtet med fri improvisation och kombination av egna steg. Jag och Elias kanske ska fundera om det skulle vara intressant att lära sig zorba på stranden i Stoupa men innan vi gör det eller bjuder er till en dansgrupp kolla nedan: zorba flashmob i Ottawa!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.