Fetaostpaj från Arkadien på vårt eget sätt

recept-grekisk-fetaostpaj

Receptet på denna grekiska fetaostpaj kommer via Elias mamma, Kanella, som själv är från Arkadien i Peloponnesos. Du kan variera fyllningen och i princip använda allt vad du har för tillfället i kylen eller vad du och dina matgäster gillar.

Pajen, som räcker för 4-6  personer, är enkel att tillaga och kan delvis förberedas. Smaklig spis, eller καλη ορεξη!

Smördeg till botten

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl finriven västerbottenost (eller annan typ av lagrad ost)
  • 100 g margarin
  • 3 msk vatten

Börja med att blanda ost, vetemjöl och margarin. Få degen till en klump och tillsätt vatten för att få ihop alla ingredienser. Klappa in i formen (ca 28 cm i diameter) och tagga med gaffel. Ställ i kylskåp i minst en timme. Sätt sedan in formen längst ner i ugnen i 200 grader och förgrädda ca 15 minuter. Allt detta kan du göra kvällen innan middagen.

Fyllning

Finhacka en stor gul lök och koka den i en kastrull med smör och ca 1 dl buljong (kalv eller kyckling) tills den är genomskinlig. Lägg sedan lökröran på botten av den tidigare förgräddade pajen.

Nu är det dags att kolla vad du har i kylskåpet.. Du kan lägga på kokt ägg, skinka, förkokt broccoli, kokt spenatblad eller något annat som du gillar. Smula ordentlig med fetaost ovanpå alla ingredienserna.

Äggsmet

När du är klar med ovan är det dags att blanda ihop äggsmeten:

  • 3 dl mjölk
  • 4 ägg
  • 1 msk vete- eller potatismjöl
  • 1 kryddmått salt och lite svart peppar

Slå över allt som är i pajformen och avsluta med 1- 2 dl finriven västerbottenost.

Grädda ca 40 minuter

Sätt pajen i ugnen i 200 grader och grädda tills osten får en fin färg. Brukar ta ca 40 minuter. Stäng av ugnen och plocka fram pajen. Låt den stelna lite innan serveringen. Avnjut tillsammans med vår egen goda tzatziki och en god sallad!

fetaostpaj-fran-arkadien

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.