Flytta, driva företag och bo i Grekland: konsten att dela med sig men vara privat trots allt

Att flytta, bo och driva företag från Grekland är inte som att vara på semester hela tiden. Både den praktiska delen av företagandet och samarbetskulturen är ganska olik den som vi är vana vid i Sverige.

Konsten att dela med sig: hur blir man personlig och privat

Det är klart att det är en stor grej: lämna tryggheten i Sverige och satsa på att flytta till ett annat land! Och dessutom Grekland som är så populärt i Sverige. Vi träffar en del landsmän här som gjort samma resa och som helt vilt delar med sig av dagliga ”en dag till i paradiset” bilder. Allt från ”vårt grekiska hem”, ”varje dag känns som gåva”, ”vårt grekiska husbygge” till ”vår kärlek har aldrig varit starkare”.

Den ena selfien efter den andra pryder Instagram- och Facebookflöde. Och om de driver någon form av verksamhet så är det ”bara för vänner” (varning: svarta pengar) som vill njuta av balansen. Bra eller dåligt? Smaken är som …men på tok för privat och olaglig för Elias och min del.

Var går gränsen mellan personligt och privat? Hur kan den annars så tysta svensken, alldeles plötsligt visa frukostselfie, shoppingselfie, promenadselfie, tavernaselfie med mera?

Och det här med att jobba från Grekland vid sidan om? Om pappa staten inte ser oss så festar vi vilt? Var går gränsen mellan svarta och vita affärer? Här i Grekland eller i Sverige, eller världen över?

Flytta och bo i Grekland

Att flytta, bo och jobba från Grekland är inte som att vara på semester hela tiden. Vänner och familjen kommer på besök och du själv kommer gärna åka till Sverige på sommaren. Men sedan kommer den andra, praktiska delen av ditt liv i Grekland.

Du kommer att sakna den snabba internetuppkopplingen  (det gör du överallt i Europa utanför Skandinavien), du kommer ha svårt att acceptera el- och vattenavbrott. Du behöver acceptera att ”cash is king” och att saker och ting ska ta sin tid för att bli fixade.

Även om svensk ”fika” inte är något man vet om här så görs nya kontakter och affärsöverenskommelse på personliga möten, inte via email. Glöm digitala signaturer vid påskriften av dokument och liknande: här är det stämpel som gäller! Att komma till ett möte med 15 minuter försening är också helt ok…

Och grannar? Glöm: mitt hem är min borg! Här kommer du absolut ”behöva” umgås med dina grannar: oavsett om du bara går ut för att slänga sopporna eller sitter i bilen på väg till ett möte. Dina barn och barnbarn har ett namn och du kommer dagligen behöva svara på hur de mår.

Driva ett svenskt företag i Grekland

Elias och jag jobbar fortfarande med våra svenska kunder och uppdrag samtidigt som vi vidareutvecklar konceptet Husigrekland.se: förmedling av uthyrning och försäljning av fastighet  i kombination med eventkoordination för företag och privata sällskap.

Våra underleverantörer och partners är greker eller engelsmän: hittills var det ingen av de landsmän som bor här och som vi träffade som visade viljan till ett samarbete.

Men jag är en evig optimist och hoppas så klart att detta ändras: tillsammans är vi bättre och starkare eller hur?

Oavsett nationalitet så är kravet på samarbetspartner detsamma: professionella entreprenörer som håller hög kvalité och är förberedda för att ta emot kunder från hela Europa. ”Hemmasnickare” som vill tjäna skattefria pengar välkomnas inte!

Nyttiga länkar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.