Efter tre års planering: vi flyttar till Grekland!

2014 tog vi beslutet: vi flyttar till Grekland! “När” och “hur” formades länge och planerna lades som treårsplanering. Det är ett stort beslut och en hel del förberedelser krävs ju. Men nu nådde vi fram: vi flyttar till Grekland den 21 december 2017!

Familjen och vår flytt till Grekland

De första som fick höra om våra planer var så klart våra närmaste: familjen. Jag skulle nog ljuga om jag skulle skriva att alla välsignade vårt projekt. En del av familjen trodde att det liksom “går över”, andra tyckte att vi kanske ska avvakta tills “ekonomi där nere bli mer stabil” och att vi kanske borde vänta tills vi är glada pensionärer.

Ett sådant beslut kräver att man utvärderar hur relationerna ska utvecklas i framtiden, för familjen är viktigt ju. Alla våra familjemedlemmar bor i olika städer i Sverige (eller Polen) och hittills brukar vi träffas ett par gånger om året, något hastigt och kort vid varje tillfälle.

Hur blir det framöver? Inte sämre, om du frågar mig! Det visuella behovet fixas lätt via videotjänster och jag är övertygad om att färre men längre besök kommer att öka kvalitén på våra relationer. Förstärka och fördjupa.

vi flyttar till grekland

Vänner och vår flytt till Grekland

“Vad säger du? På riktigt? Att ni vågar! Nåväl: håll en plats i solen till mig också!”. Ja, svårare än så var det inte även om vårt eget ego smickrades av: “kommer sakna er!” utrop. Vi fick även mycket stöd i form av: “det klarar ni, vad häftig, lycka till” önskningar. De flesta av våra vänner lever ett rätt så upptaget och strukturerat liv och jag tror att, som i familjefallet, så vinner vi alla på att öka kvalitén på våra digitala eller fysiska möten och afterwork.

flytta till grekland

1991 flyttade jag från Warszawa till Sverige och tro eller ej: skypar med min väninna från grundskolan regelbundet. Vi vet vad som händer i våra liv och nej, vi inte kan brygga te för varandra när någon av oss är sjuk men den djupa rynka i Annas panna betyder för mig mycket.

Arbetet och vår flytt till Grekland

Vad ska vi leva på? Jag skriver mer om det på min egen sida. Mycket av det som har hänt under 2017 hade vi inte ens kunnat planera in i 2014. Jag är övertygad om att vid ett sådant stort beslut så behöver man släppa taget: det ordnar sig till slut.

För en som jag, projektledare med en klocka i pannan, var det ganska svårt men jag har ju med mig Elias. Han är trots allt född i “carpe-diem-landet”. Nyfiken? Läs mer här om vad ska vi jobba med:)

flytta till grekland

Om kommer det att hålla eller fungera? Vem vet? Åt andra sidan vem VET sin egen nästa månad?

“Hur” och vår flytt till Grekland

Haha, 2014 planerade vi att flytta med det vi äger och till ett hus som vi byggt på marken vi köpte. Nåväl, målet är detsamma men vägen till målet justerades med tiden.

Vi kommer inte bygga före 2019, vi sålde allt vi äger och flyttar med personliga saker som ryms i bilen vi har. Elias sitter bakom ratten och planerade vårt “hur”.

Vi startar 21 december med nattfärja mellan Trelleborg-Sassnitz. Därefter åker vi till Ancona där vi stiger på kvällsfärjan den 23 december som sedan ankommer till Patras i Peloponnesos sent på eftermiddagen på själva julafton.

flytta till grekland

Vi och de “andra”

På vår systersida Husigrekland.se kan du hitta andras story om Greklandsflytt och jag vill även rekommenderar dig att följa “Fryles blogg” som är mitt i genomförandet av deras eget flyttprojekt. Lustigt: det visade sig att Leif och Christina kommer att vara våra grannar. Livet vad? Man vet aldrig!

Är du själv en som genomfört flytt till Grekland eller känner du de som gjort eller gör det? Tipsa oss gärna!

Nyttiga länkar

elwira kotowska och elias johnsson

4 thoughts on “Efter tre års planering: vi flyttar till Grekland!

 • november 21, 2017 at 9:51 f m
  Permalink

  Vilken härlig sida med intressant och bra information.
  Jag ska ta mig tid att läsa var enda rad.

  Reply
  • november 21, 2017 at 10:28 f m
   Permalink

   Vad glad jag bli att du tycker det! Mycket kärlek till Peloponnesos finns här och jag tror att du och Elias kommer tycka om varandra: ni är lika nyfikna på historiska fakta:).

   Reply
 • november 21, 2017 at 10:37 e m
  Permalink

  Härligt att det äntligen bär iväg för er – även om det inte blir exakt så som ni planerade från början. Det är samma sak för oss. Vi hade tänkt oss att hitta ett färdigt hus i Kardamyli – inte köpa tomt och bygga själva i Agios Nikolaos!
  Så kul att vi har hittat varandra och ser fram emot IRL-kontakt i februari 🙂
  Lycka till på resan!

  Reply
  • november 22, 2017 at 6:49 f m
   Permalink

   Jag är också glad att ni kommer att vara i närheten, spännande mötet i februari och säkert många goa filosofiska kvällar:)

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.