Grekisk Påsk eller kort om den största högtiden i Grekland

Påsken är den största högtiden i Grekland och det är en rätt unik upplevelse att besöka Grekland under påsken. Om ni har kontakter eller vänner i Grekland eller varit där under dess påskhögtid vet ni att ”Pascha” är den största helgen under året för såväl unga som gamla greker. Det är en tid där både kroppen och själen renas och nära och kära finns för varandra.

Påsken är den största högtiden i Grekland

Själva har vi varit i Grekland både under jul/nyår samt under påskveckan och det är en klar skillnad då butiker och företag stänger under påsk men det är inte lika självklart under jul och nyår. Man har mer traditioner under påsken och ofta åker familjer ut till sina föräldrahem i byar eller öar och umgås mellan generationer och syskonfamiljer.

Många greker planerar även då tid för att besöka Patras på Peloponnesos som har den mest berömda karnevalen i Grekland.

pask grekland 4

”Den stora veckan” eller Megáli Evdomáda

Påsken föregås av en 40 dagars fasteperiod som avslutas med ”Den stora veckan” eller Megáli Evdomáda. Från Palmsöndagen går man i kyrkan varje dag till Påskdagen på söndag. Och grekerna är redo att fira efter veckor av fasta och de gör det nästan på samma sätt överallt. Så här kommer en liten beskrivning av de vanligaste inslagen och … Nix några påskharar dyker inte upp.

Under hela veckan går de troende i kyrkan varje dag och de flesta fastar. Men numera hålls det dock inte så hårt på fastan. Men för de som fastar ska man inte äta kött, smör, ost eller ägg. Absolut inte ägg eftersom det är livets symbol och inte äts förrän efter att Jesus är uppstånden (efter påskaftonsmässan).

Från drakflygning till äggmålning

Rena måndagen/Blå måndag är dagen man gärna flyger drakar och framför allt äter man fisk i all dess former och då gärna med det för påsken speciella tunnbrödet Lagana.

Skärtorsdagen firas till åminnelse av den sista nattvarden med nattvard där även små barn deltar (de är redan konfirmerade i samband med dopet och får ta del av mattvarden redan veckan efter de döpts). Och det är denna dag man färgar påskäggen röda. Färgen ska symbolisera Jesu korsfästelse och återuppståndelse.

Långfredagen ringer alla kyrkklockor (från 12.00) i långsam takt under minst en timme men de kan slå ända fram till kl 24.00, dock inte under gudstjänsten. Efter att Jesu kropp symboliskt tagits ned från korset läggs kroppen på en katafalk och alla kvinnor och flickor i församlingen kommer dit med blommor och smyckar katafalken, som är placerad så att man kan gå under den. Folk kommer under hela dagen för att be och sent på kvällen efter gudstjänsten tas den blomsterprydda katafalken ner. Därefter tar prästerna täten med församlingen som följer efter och processionen bär på kors och heliga ikoner och ju längre processionen är desto bättre och alla har tända ljus i handen.

pask grekland 5

Påskafton: tända ljus och äggkrossande

Påskafton, lördag, går man till den stora gudstjänsten och alla har ljus med sig (och då snackar vi om att vissa har med sig stora och extravaganta ljus som Liljeholmens aldrig sett maken till). Klockan 24.00 släcks alla ljusen och prästen säger orden ”Chistós Anésti”, vilket betyder Kristus är uppstånden.

Därefter tänds ett ljus som ska symbolisera det ljus som Jesus tände för mänskligheten och då börjar fyrverkerierna utanför kyrkan och folkets jubel. De som står närmast prästen tänder sina ljus från hans och sedan tänder andra ljusen som en löpeld och alla familjemedlemmar och vänner pussar varandra på kinden och upprepar Christós Anésti. Den som blir hälsad med de ordern svarar då med Alithós Anésti (Han är sannerligen uppstånden).

pask grekland

Efter detta är det dags att gå hem (fortfarande med de tända ljus) och börja äta ordentligt, eller snarare sagt:frossa. Vanligaste maträtten är den klassiska påsksoppan Majirítsa (en sorts lammsoppa som är väldigt god) och det är nu man äter de röda äggen som ska knackas med bordsgrannen (och den som har sitt ägg helt efter det skall då få tur med sig resten av året).

Påskdagen: glöm souvlaki nu är det en hel souvla som gäller

Påskdagen, söndag, ger man gärna presenter och särskilt då till barnen (som alla, enligt traditionen, har fått nya kläder och skor). Dessutom är det då man äter påsklammet ELLER påskkillingen som steks utomhus på ett spett (souvla) över kol medan den sakta snurrar för att få jämn stekning. Måltiden varar ofta länge och väl och man dricker gärna vin till maten. Därefter är den långa veckan slut och påsken är i princip över.

pask lamm grekland

Och sedan den eviga frågan. Lamm eller killing? Det varierar från familj till familj men generellt är det vanligare med killing på öarna och lamm på fastlandet. Varför har vi ingen aning om, men kanske beror det på att det finns fler getter på öarna än det finns får.

Om det finns greker som inte firar påsken?

Well, säkert och svaret är lika enkelt som i videon nedan: vad är skillnaden mellan att vara en grek och en ortodox grek?

Själva ska vi ner nu till påsk och kanske blir det påskmässan i Stoupa för första gången.

res till Peloponnesos med bus från Aten tips

One thought on “Grekisk Påsk eller kort om den största högtiden i Grekland

 • april 11, 2017 at 3:22 e m
  Permalink

  Grekland har skânkt mig så mycket under alla de gånger jag har gâstat landet. Upplevelserna har varit många: mânniskorna, naturen, maten och dryckerna, kulturen, fornminnena, traditionerna o s v, o s v.
  Många på ”hemmaplan” har ofta stâllt frågor rõrande klimat, platser, lãmplig och tid på året fôr besõk.
  Mina svar brukar som regel utmynna i ”men kom i håg, att du har icke upplevt Grekland, fõrrãn du har varit med om att fira grekisk påsk”.
  Christo´s Ane´sti. Chronia polla! / Den Gamble

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.