Grekisk pastitsio (pasticcio) eller pastagratäng med grekisk nostalgi

Grekisk pastisio (kallas även pasticcio) är Greklands motsvarighet till lasagne. Elwiras egen variant på grekisk pastitsio eller (vad hon själv kallar det) pastagratäng med grekisk nostalgi baseras på minnen av pastisio som hon smakat på under sina resor till Grekland. Minnet blandas med hennes egen kreativitet och övertygelse att vitlök och oregano är nödvändiga ingredienser i samtliga grekiska maträtter.

Är du vegetarian kan du ersätta vanlig köttfärs med quornfärs eller lätt kokta och väl avrunna rotgrönsaker. Ingredienserna är beräknade för en gratängform på cirka 2,2 liter. Har du en annan form beräkna att pastan ska ta cirka 1/3 del av formen, färsen lika mycket och 1/3  för ägg- och ostblandningen.

Ingredienser och förberedelse, steg ett:

  • Ca 7 dl kokt (inte överkokt, bara al dente!) pasta som du hackar med hushållssax i små bitar
  • Ca 700 g köttfärs (lammfärs, quornfärs eller rotgrönsaker) som du steker med 3-4 hackade vitlöksklyftor, 3 tsk oregano, 2 tsk söt paprikapulver, 400 g krossade tomater samt salt och hackad chili i den mängd som du tål. Tillsätt gärna 1-2 dl torrt rött (eller vitt om du använder lamm) vin som du låter dunsta bort. Ställ undan och blanda i 1-2 dl riven parmesan eller en annan smakrik ost
  • Vispa ihop 3 ägg med 5 dl matlagningsgrädde samt 3-5 msk sötsur sås och salt efter smak. Rör i 4 dl riven Prästost eller Västerbottenost

Låt ingredienserna gifta sig med varandra, steg två:

  • Blanda ihop den hackade pastan och färsen (grönsakerna) samt lägg allt i en lätt smord form
  • Slå över ägg- och gräddblandningen och låt allt stå och ”gifta sig med varandra” i ca en timme (eller över natten)
  • Strö över all 1-2 dl riven ost och baka i ugnen som värms till 180-200 grader i ca 45 minuter eller tills pastision känns fast och fått färg

grekisk pastitsio (pasticcio) sist 2

Servera gärna med sallad som består av strimlad kinakål, hyvlad gurka och strimlad morot och som toppas av fetaostskivor. Bra dressing till salladen ovan är en blandning av olivolja, sötsur sås och salt. Eller din egen smaksatta olivolja.

grekisk pastitsio (pasticcio)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.