Grekiska kåldomar

grekiska-kaldomar-recept

Grekiska kåldomar tar lite tid att tillaga men å andra sidan så fixar du en härlig gryta som räcker flera dagar eller till flera personer:). Hur man tillagar och serverar grekiska kåldomar beror på landsdel. I en del av Grekland kokas kåldomarna och i andra delar steks de.  Men ingenstans serveras de med lingonsylt! Testa gärna med en klick tzatziki i stället.

Receptet på grekiska kåldomar nedan kommer via Elias mamma, Kanella, som själv är från Arkadien i Peloponnesos. Kåldomarna kokas sakta i en kött- och grönsaksbuljong och serveras med en syrlig citronsås. Elwira blandar gärna lite oregano i köttmassan men det gör inte Kanella.

Ingredienser

    • 1 kålhuvud
    • 500 g köttfärs (vi använder blandad)
    • 2 karrekotletter med ben
    • 1,5 dl risgryn (gryn, inte kokt ris!)
    • 3 ägg ( 1 till köttfärsen och 2 till citronsåsen)
    • 1 finriven gul lök
    • 5 msk tomatpuré
    • 1 tsk salt
    • 3 kryddmått svartpeppar
    • 2 grönsaksbuljongtärningar
    • saft från 1 citron
    • 1 msk vetemjöl

Steg ett: kålhuvud

Börja med att förvälla kålhuvud i lättsaltat vatten i cirka 15 minuter. Skär gärna ut stocken innan, det påskyndar koktiden och underlättar att lossa kålbladen. Ta upp kålen och lossa försiktigt fina blad. Därefter skär du bort mittnerverna och lägger kålbladen på en skärbräda.

Steg två: köttfärs

Blanda ägg med ca 1 dl vatten och tillsätt köttfärs, salt, peppar, finriven gul lök, tomatpuré och risgryn. Blanda smeten ganska lös och tillsätt mer vatten vid behov. Klicka ut smeten på kålbladen och rulla till små, täta dolmar.

Steg tre: kokning

Lägg 1-2 kålblad och karrekotletter på botten av kastrullen som du delar i fyra bitar. Nu är det dags att lägga dolmarna ganska tätt intill varandra. Blanda en buljongtärning med 2-3 dl vatten och fyll i kastrullen. Viktigt! Beroende på grytan måste du kanske justera buljongmängden: vätska ska inte täcka dolmarna bara ”nå de precis”. Koka upp och låt puttra i ca 45 minuter.

Steg fyra: citronsåsen

Vispa ihop 2 äggvitor med citronsaft och vetemjöl. Sila av lite av buljongen och rör ihop med  2 äggulor och ägg/citronblandningen.

La grande finale!

Ta bort kastrullen från plattan för att blanda i ägg- och citronsåsen. Så där.. Koka inte upp för såsen kan lätt skära sig. Vill du servera kåldomarna dagen efter värm gärna allt i ugnen med ett lock (aluminiumfolie) på.

grekiska-kaldomar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.