En förmiddag i det grekiska köket eller bakom kulisserna på en grekisk taverna i Stoupa

grekiska köket grekisk taverna

Elias och jag tycker mycket om det grekiska köket och vi lagar ofta maten själva men vi uppskattar också maten som serveras på många grekiska tavernor. Speciellt en av de lokala grekiska tavernorna i Stoupa: Melissa. Jag var nyfiken på en ”bakom kulisserna på en grekisk taverna” upplevelse och fick tillåtelse från kökschefen Linda att vara med henne några timmar i köket.

grekiska köket grekisk taverna

grekiska koket grekisk tavernaEn grekisk taverna i Stoupa: Melissa story

Det grekiska ordet μέλισσα (mélissa) betyder bi och härrör från ordet ”honung” μέλι (meli). Varför, frågade jag Linda, valde du och din man Vasilis att döpa tavernan till just ”Melissa”?

”Det förstår du väl! Vi lagar utsökt mat, eller hur?”, Linda skrattade högt.

”Men självklart så är grekisk mytologi också inblandad här. Vi är i Peloponnesos ju: här alltid finns en och annan Zeus story”. Linda ställde ner sin kaffekopp.

”Melissa var en vacker bergnymf som tog hand om nyfödda Zeus. Hon räddade honom från att bli uppäten av sin egen far Kronos. Melissa jobbade hårt för att Zeus ska överleva och matade honom med getmjölk och honung. Kronos hämnades på den goda och vackra kvinnliga gudaväsen genom att förvandla henne till en daggmask. Zeus, som tyckte synd om henne, omvandlade henne till ett vackert bi.

Och sen dess har honung använts av gudarna som både mat och dryck. Men nu ska vi jobba Elwira, som bin brukar göra”.

Bakom kulisserna på en grekisk taverna

Linda och Nikos, som jobbar som servitör, behöver varken peppsamtal eller långa dagsmöten: musiken slås på och köket börjar jobba för fullt! ”Idag ska vi laga tre maträtter: kalamáriamakarónia (spagetti med bläckfisk), stifádo (köttgryta med lök och kanel) och fetakotiropita (paj med fetaost). Nikos, rappa på, ett par sitter och väntar på dig!”

grekiska koket grekisk taverna

Linda rör sig snabbt och smidigt i det inte alls för stora men bekväma köket och steg för steg tillagas maträtterna. Det är faktiskt mitt första möte med en icke levande bläckfisk och jag flyttar mig lite längre ifrån den inte alls så vackra råvaran.

Under tiden pratar vi om hur hennes passion för matlagningen förde henne till matlagningskurser i Tyskland och Holland där hon lärde sig att laga en annan typ av mat.

grekiska koket grekisk taverna”Bli du aldrig trött på att laga mat?” frågade jag henne.

Hon ler: ”Jag och min Vasilis, vi lever vårt drömliv och detta köket är vårt kungariket! Och vart skulle jag må bättre Elwira? Jag har bara 50 meter till en av Peloponnesos vackraste strand och jag har många glada kunder året runt!”.

För vår by är Melissa superviktig: det är just året-runt-öppnade ställen som håller byn levande! Och det är så skönt att veta att under de kallare och vintrigare perioderna kan man värma sig på Melissa.

Jag menar inte bara den brinnande öppna spisen eller den goda varma soppan.

Och tro det eller ej: jag fick inte gå hem förrän jag testade alla tre maträtterna som ”vi” tillagade ”tillsammans” och inte utan att ta med mig mat till Elias.

Självklart kan jag nu själv laga de alla goda maträtterna! Fast bläckfisken har jag lite svårt för.

Nyttiga länkar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.