Tips från din guide till Peloponnesos: res till Stoupa i Grekland

stoupa grekland peloponnesos

Tips från din guide till Peloponnesos: res till Stoupa, en oas i Peloponnesos Grekland med två fina sandstränder, oförglömliga solnedgångar, vandringsstigar i allas smak och välkomnande greker. Stoupa ligger ca 60 km söder om Kalamata (ca 45 minuters bilresa).

stoupa grekland peloponneso

“Stoupa, en av de vackraste byarna efter kusten. Husen låg på stranden så nära vattnet att vågorna under stormarna slog upp mot de murade husgrunderna. De vita väggarna och de bakomvarande husen som gick upp mot berget bildade tillsammans en halvcirkelformad amfiteatern med vattnet som scengolv”. Citatet kommer från Staffans Stolpe bok “Byn från Peloponnesos” och är absolut inte överdrivet.

stoupa strand peloponnesos grekland

Omgiven av olivlundar och Taygetos bergskedja

I Stoupa förenas det gamla med det nya: det klassiska och det framåttänkande. Här kan du hitta spår av de gamla myterna, berättelsen från medeltiden, försöka hitta ingången till Hades och försöka föreställa dig blodiga klankrig som området är känt för.

Taygetos bergskedja peloponneos grekland

“Mani var också ett område med rykten om vendettor och allmän vildhet, som fick anständiga atenare att tala om Mani som milanobor talar om Sicilien. Men det låg aldrig förakt i dessa överdrivna rykten, ty vetskapen om att Mani var det enda icke turkockuperade område någonsin i Greklands historia levde för evigt”. (Staffan Stolpe: Byn från Peloponnesos)

Allt detta i symbios och balans med moderna restauranger och bekväma men inte överdrivet lyxiga hus till uthyrning och försäljning. Byn har cirka 1 000 invånare och har efter en ganska slumrande tillvaro fått ett uppsving som turistort. Turister från främst Grekland, Tyskland och Storbritannien hittar hit, och uppskattar de fina stränder och den lugna miljön som finns i byn.

lokola restauranger stoupa peloponnesos grekland

En av de vackraste byarna efter kusten

För de som upptäckte fastlandet och Mani var ofta den närliggande byn Kardamyli en av de mer kända turistmålen, tilltalande med sina gamla stenhus kring ett centralt torg, medeltida tornhus, kyrka, och vackra cypresser uppe i bergen. Men Stoupa har så mycket mer vackra gyllene sandstränder med familjevänligt grunt vatten samt erbjuder sanslöst vackra solnedgångar: levande teaterföreställningar varje kväll oavsett årstider.

solnedgang stoupa peloponnesos grekland

Ovanför Kalogriastranden står en bronsbyst av Nikos Kazantzakis (1883-1957), författaren av Zorba. Även om de flesta av hans böcker utspelar sig på Kreta bodde Kazantzakis i Stoupa 1917, och det var här som han träffade gruvarbetaren Giorgis Zorbas, karaktären som inspirerade till namnet på boken.

stoupa grekland peloponnesos Nikos Kazantzakis

Maten på restaurangerna

Stoupa har massvis med restauranger och de flesta har fantastiska råvaror som är både ekologiska och framförallt närodlade (även köttet kommer från närområdet). Och här smakar maten hemlagad till skillnad mot andra turistfällor i Grekland.

lokalmat stoupa restaurang peloponnesos grekland

På två av restaurangerna kunde vi själva se var grönsakerna plockades från (den egna trädgården). Våra egna favoriter bland restaurangerna är Pefko och Agelikis Spitiko som ligger vid strandpromenaden samt Melissa som ligger ca 50 meter från stranden inne mot själva samhället.

stoupa by peloponnesos grekland

Med fokus på det stora blå

Allt i Stoupa är uppbyggt för att fokusera på havet och det vackra stora blå:

  • huvudstranden är en bred sträcka av blek sand med solstolar och parasoller och är en mötesplats för både lokalbefolkning och turister både vinter och sommar (en och annan fiskare syns här också)
  • huvudgatan med tavernor ligger i linje med stranden och erbjuder allt från enkla tavernor till nattöppna moderna ställen (fast fortfarande intima och inte överbefolkade)
  • under högsäsongen finns möjligheter att hyra kanoter eller spela beachvolleyboll på den vackra Kalogriastranden, cirka 10 minuters promenad från Stoupa centrum
  • i närheten till Kalogriastranden hittar du även Dive-centret

vy stoupa peloponneos grekland

Från Stoupa kan både mer eller mindre erfarna vandrare testa sina krafter: du har möjlighet till dagsvandringar eller cykelturer med olika svårighetsgrader. Värt att veta att under simturen i Stoupa kan du stöta på några uppfriskande iskalla strömmar, även om havet vanligtvis är varmt. Dessa orsakas av undervattenskällor som går ner från Taygetos bergen och dyker upp under havsbotten.

kalorgia strand stoupa peloponnesos grekland

När du tittar ut från bergen mot den vackra oasen så känns ingen längtan kvar och tanken kan vara fri av all oro och du själv öppnar dig mot stillheten och nuet.

Välkommen till Stoupa, Messinia och Peloponnesos!

elwira kotowska och elias johnsson

TIPS: Vill du boka boende eller hitta semesterhem i området kolla på Husigrekland.se:).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.