Tillbaka till ”hembyn” eller sanningen om det homogena Grekland

sanningen om den homogena Grekland

Grekland är en av de mest homogena länder vi känner till och har du rest i landet eller har bekanta där så kanske du håller med oss?

Relativt få minoriteter

Grekland är idag ett av Europas mest homogena länder med relativt få minoriteter. De flesta är greker och de bekänner sig dessutom till den Grekisk-Ortodoxa kyrkan och människor som tillhör någon annan ”konstig kristen tro” som protestanter eller katoliker räknas knappast som ”riktiga” greker. Anledningen till detta är historiskt sedan över 100 år tillbaka när länderna runt Balkan och Turkiet flyttade befolkningar efter etnicitet mellan länderna (ofta med brutala metoder) när gränserna drogs om efter de båda Balkankrigen samt efter freden i Sévres (1920) och Lausanne (1923).

”Hembyn” eller ”hemön”-syndromet

När man börjar lära sig sederna i landet och lär känna bofasta människor märker man också att landet är väldigt provinsiellt. Visserligen bor mer än hälften av Greklands befolkning i Aten- eller Thessaloniki området, men många är inflyttade från olika delar av landet sedan 50-, 60- och 70-talen. Och rötterna finns kvar i det område man kommer ifrån eller därifrån föräldrarna kommer ifrån. Detta märks inte minst under de stora grekiska helgerna eller semestermånaden där många ofta åker tillbaka till ”hembyn” eller ”hemön”.

den homogena Grekland

Tomaterna från mammas grannby på grönsaksmarknaden

Och om man lyssnar på greker i Atens ”Laiki” (frukt- och grönsaksmarknader) så hör man ofta att besökarna dras till handlare som härstammar från samma område som de själva kommer ifrån. Ofta med kommentarer ”vi går och köper tomater hos Eléni, för hon odlar tomaterna i mammas grannby” eller ”vi tar auberginerna från Kostas, för han kommer från vår by”.

Dessutom verkar de ha någon form av inlärda beting sedan barnsben, som att

  • De bästa melonerna ska man handla från Argosområdet (Peloponnesos)
  • Ingen olivolja duger om den inte är från Kalamataområdet
  • Äkta ouzo måste köpas från Lesbos/Mytilini
  • Rakin måste vara från Kreta
  • Fetaost ska köpas från den ena eller andra regionen

Och INGEN by, stad eller ö är vackrare än den som mamma eller pappa kommer ifrån.

grekland-gronsaker-marknad

När kan vi prata om det homogena Grekland?

Nästan alla Elias kusiner, mostrar och morbröder bor idag i Aten, men det finns några som bor i Thessaloniki. Och skillnaden är ibland som mellan Sverige och Norge. Maträtterna är annorlunda mellan regionerna och Atenarna undrar vad man överhuvudtaget kan göra där uppe i norr medan Thessalonikerna inte kan fatta att man åker ner till Aten och trängs och stressar i smoggen.

Men när det är fotbollsmatch mellan Grekland och vilket annat land som helst.. då jädrans är sammanhållningen total. För att inte tala om en landskamp i den ”globala världssporten” (ironi) VATTENPOLO!

Den grekiska identiteten är även stark bland utvandrarna och då glöms skillnader som man ofta påtalar i hemlandet. Fetaosten är åter igen grekisk och inte från Kreta och det hjälper inte att byta namn när du flyttar utomlands: du är en grek resten av ditt liv. Vilket  exempelvis Hollywood-stjärnan Jennifer Aniston fått erfara, som för greker fortfarande är Jennifer Anastassakis.

undvik-gester-grekland

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.