Hus i Grekland? Kontakta Roland!

Hus i Grekland? Kontakta Roland!

Oavsett om du drömmer om att köpa ett hus eller en tomt i Grekland så kommer du behöva pålitliga och hängivna mäklare. Köpa hus eller tomt i Grekland är en säker procedur, men om du söker på internet om hur det är att köpa hus eller tomt i Grekland är sannolikheten stor att du hittar sökningar som varnar för detta och det finns historier om bedrägerier och andra fel som begåtts i samband med köp.

Vi berättade tidigare om hur vårt eget letande gick till och vi vill båda rekommendera den fastighetsmäklare som hjälpte oss på ett otroligt professionellt sätt.

Första kontakten

Vi kontaktade Roland Jönsson via mejl med en lång kravspecifikation på vad vi önskade oss och vilka planer vi hade. Det dröjde bara några timmar (trots att det var en helg) innan vi fick mejl och förslag på tider för ett telefonsamtal. Vi kommer inte ihåg exakt men det var säkert minst en timme som vi pratade första gången. Frågorna handlade inte bara om tomt utan även om att leva i Grekland. Eller mellan Grekland och Sverige.

Från företagsledare till lantbrukare och fastighetsmäklare

Jag läser på Husigrekland.com ”Vi kan ha livslånga drömmar om olika saker, men en dröm kan också uppstå i samma ögonblick man ser den”. Gillar tanken bakom meningen och, nyfiken på andra människor som jag är, vill veta mera.. Roland Jönsson svarar nedan och jag tror att ni som planerar investeringen kommer att ha nytta av att fortsätta läsa.

roland_1EK: Var det kärlek vid första ögonkastet?

RJ: Vi hade letat runt bland olika hus till salu i området och då även sett “vårt” hus och tyckte det var ett av flera vi önskade att titta på.När vi sedan stod utanför huset för första gången så kändes det verkligen rätt – så visst kan man säga att det var kärlek vid första ögonkastet.

EK: Det var ganska snabb väg från A till B, som jag förstår?

RJ: Efter att ha besökt området några gånger tidigare åkte vi ner med finansieringen ordnad och med personbevis på engelska förberedda att slå till om något av de hus vi sett på internet var lika fina i verkligheten och hade rätt läge. När vi så hittade vårt drömhus gick det väldigt fort med det praktiska så från första titten till att köpprocessen påbörjades tog det inte mer än 2 dagar.

Vi hade dessutom tur att vi bestämde oss för mäklaren berättade efteråt att de hade en potentiell köpare som skulle köra ner från Aten dagen efter och då gärna ville lägga bud på huset – så vi kunde ha gått miste om vår dröm.

EK: Våra beslut berör och påverkar människor runt omkring oss. Vad tyckte era vänner, familj och bekanta när ni köpte huset och olivodlingen?

RJ: Man blir aldrig impopulär när man berättar att man köpt hus vid Medelhavet och att de är välkomna att hälsa på vid tillfälle. Så även i vårt fall, blev kanske inte förvåningen så stor eftersom vi tidigare gjort en hel del livsbeslut utan att informera mer än våra allra närmaste.

EK: Bloggar och forum på nätet berättar skrämmande historier och blåsningar som husköpare i Grekland råkar ut för. Vad är mest viktigt enligt dig när man funderar på fastighetsinvestering i Grekland?

RJ: Att investera i en fastighet är alltid ett stort beslut oavsett om den ligger i Sverige eller något annat land. Varje land har sin egen kultur, sina egna lagar och regler för fastighetsköp och får du erbjudande från någon att göra en affär som låter för bra för att vara sann – så är det med all sannolikhet också så.

De husköp i just Grekland som jag har fått ta del av som gått snett har i samtliga fall berott på köparens egna beslut på att ta genvägar för att spara en slant genom att anlita oseriösa byggare och säljare av tomter. Det är alltid du själv som ansvarar för dina beslut och får ta konsekvenserna av dem – finns ingen att skylla på! Anlita därför alltid mäklare och ta hjälp av advokat som kan företräda dig och ge råd som underlag för ditt beslut. I Grekland är det vanligt att anlita advokat som hjälp vid olika situationer, något vi inte är vana vid i Sverige.

EK: Det har gått ett antal år sedan ni köpte huset och regelbundet började resa ner till Stoupa. Känner ni er nu som en del av Neochori? Är Greker lättsamma och villiga att få kontakt med?

Att vara på semester en vecka eller två i vackra Grekland är alltid en upplevelse eftersom grekerna är ett mycket vänligt folkslag med stort hjärta. Vi var därför lite nyfikna på reaktionen från invånarna i byn och kunde knappt föreställa oss vilket mottagande vi skulle få speciellt som vi inte kunde ett ord grekiska och många av byinvånarna kan inget annat.

Vi handlade i byns butik, köpte bröd hos bagaren och fikade på Kafenion och sa alltid Kalimera eller Yassas till folk vi mötte – alla hälsade tillbaka. Efter några dagar blev vi igenkända av en del och stoppade för ett samtal var vi kom ifrån, om vi bodde i Neochori nu, om vi sett kyrkan inuti (de är stolta över sina kyrkor och visar dem gärna) och ville gärna att vi skulle hålla med dem om att byn och landskapet var vackert.

Vi blev alltså mycket varmt välkomnade och känner oss definitivt som en del av vår lilla by, har fått många vänner i området och grekerna är ett mycket gästvänligt, arbetsamt och omtänksamt folk som det är ett privilegium att få vara en del av, om än på deltid.

EK: Ibland kan vi drömma för stort och det kan vara svårt att beskriva vad man letar efter. Vilka är dina bästa tips avseende kravspecifikation på drömhus eller drömtomt?

  1. Det måste ha ett för köparen perfekt läge, det är därför ett måste att först besöka det område men är intresserad av för att besluta om det känns rätt eller fel. Hittar man rätt plats men inte rätt hus kan man alltid bygga ett hus efter sina egna önskemål, men köpa ett drömhus som ligger på fel plats blir aldrig bra i längden.
  2. Pengarna styr alltid, ha finansiering klar och gör en budget. Det är ingen mening att ha orealistiska önskemål och tro att det går att pruta sig till en fastighet genom skambud. Tänk igenom vad ni verkligen behöver och jämför olika hus till salu på internet för att se om krav och pris stämmer. Bättre att köpa något utan pool och kanske sedan bygga en pool efter något år – oftast ändras önskemålen när man väl bott ett tag i sitt nya hus.
  3. Var villig till kompromisser men var eniga när ni köper. Ett hus på bild i kombination med en vacker utsikt ligger kanske precis intill en trafikerad väg, har för lite trädgård, saknar pool men är annars perfekt. Det finns inga hus som i verkligheten ser ut precis som ni föreställt er därför är det viktigt när ni är på plats diskuterar för- och nackdelar.
  4. Går det att sälja igen? Trist råd när man precis skall köpa, men viktigt. Det finns en anledning till om ett hus varit till salu länge och det tar säkert lika lång tid om och när ni vill sälja igen. Man kan alltid köpa ett hus och renovera det eller bygga till vad som saknas och göra det attraktivt, men det går inte att ändra läge och är detta anledningen till att det inte blivit sålt lär det bli lika svårsålt nästa gång. Extrem design och fantasifull färgsättning som avviker mot området är andra faktorer som påverkar.

Så nu vet du: vill du köpa hus i Grekland? Kontakta Roland Jönsson från Husigrekland.com! Kolla även:Hus till salu: Peloponnesos, Mani

Uppdatering för husigrekland.se

Från februari 2017 har Elwira tagit hand om sidan och verksamheten Husigrekland.se. Klicka på logo nere för att komma direkt till sidan:

Hus i Grekland Peloponnesos

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.