Kalamata: inte bara oliver och strand. Anteckningar från karnevalen i Kalamata 2019

Kalamata oliver strand karneval 2019

När vi pratar med våra svenska bekanta om Kalamata så oftast går deras associationer till oliver och långa promenader vid stranden. Men Kalamata är även en stad där kultur och traditioner blommas och utvecklas. En av de återkommande festligheterna som du inte borde missa är karnevalen. För Elias och mig var karnevalen 2019 den första men absolut inte den sista!

Kalamata oliver strand karneval 2019

Kort om karneval i Grekland

Karneval i Grekland kallas ”Apokries” eller ”Triodion”. Det är en fest för alla; för unga och gamla och för hela familjen. Fester, parader, dans och sång tar över grekiska byar och städer. Karneval är ett latinskt ord som härrör från ’carne’ och ’vale’, det betyder att säga farväl till kött. Karneval är den sista chansen att äta kött innan fasteperioden skulle börja och karnevalens största dag är den sista söndagen innan ”rena måndagen”.

Vår första karnevalfirande i Kalamata

Nej, detta året var vi inte förklädda eller hade masker och dräkter. På morgonen skulle vi åka till Chrani för fotosession för ett nytt objekt som vi ska ta hand om för Husigrekland.se räkning. Vi hade dock riktigt tur: våra engelska vänner köpte nyligen en lägenhet i Kalamata och vi var bjudna till deras takterrass för att beskåda festligheterna.

Det var riktigt, riktigt svårt att hitta parkeringsplats och när vi till slut hittade en sådan så upptäckte vi att våra vänners lägenhet ligger på ”fel sida” av paradgatan! Det gick ganska enkelt inte att korsa den del av Aristomenous och det tog oss ytterligare 20 minuter att gå runt gatan. I Kalamata bor ca 65 000 invånare och det kändes verkligen som varje en var ute på gatan just då!

Men det gjorde ingenting med denna omväg: vi fick se alla deltagare på nära håll ju och det var många som verkligen hade lagd tid på både maskeraddräkterna och koreografin!

Resten av kvällen tillbringade vi på terrassen med vy över paradgatan och med vin och souvlaki i handen.

Och, yes, det var lika galet som på video nedan

Nyttiga länkar:

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.