Kleftiko: mustig och god grekisk lammgryta som passar året runt

Kleftiko mustig god grekisk lammgryta i ugnen

Grekisk lammgryta kleftiko (κλέφτικο) är en mustig och god gryta som tillagas i ugnen under ett par timmar och som hör till de obestridliga klassikerna i det grekiska köket. Kleftiko har alla klassiska smaker som förknippas med Grekland: lamm, oregano, vitlök, fetaost, paprika, tomater och squash. Receptet nedan är Elias hemliga paradmaträtt.

Historien om grekisk lammgryta kleftiko (κλέφτικο)

Historien om denna mustiga gryta tar oss tillbaka till regeringstiden av det ottomanska riket i Grekland. Namnet kommer från ordet kleftes (rövare eller tjuvar). De fria greker som inte ville acceptera turkiska rikets lagar bildade fredlösa grupper för att slåss mot ockupanterna. Och gissa var många av dessa grekiska hjältar gömde sig? I det bergiga Peloponnesos så klart!

Uppfinningsrika kleftes var tvungna att hitta på ett sätt att tillaga kött utan massor rök från eld som annars skulle avslöja deras gömställen. När de lyckades få tag på (eller stal) ett lamm så tände de en liten eld i en grop och i askan på botten lade de köttbitar insvepta i djurskinn som kryddades med det man fortfarande kan hitta i Peloponnesos: vild oregano och vitlök. Sedan släckte de elden och lät maten efterkokas i den glödande askan. (källa: Addiopomidory). Vi behöver väl inte tillägga att ordet ”kleptomania” kommer från kleftes?

Elias hemliga kleftiko tillagas inte i djurskinn utan i en glasform med lock fast du kan lika gärna lägga det i ett paket aluminiumfolie där du fördelar alla ingredienser. Beräkna då minst 3- 4 köttbitar per person.

Kleftiko steg ett: ingredienser förberedelse

Ingredienserna nedan är beräknade till en 5 liters glasform med lock och räcker till 4-6 personer.

  • 1,2 kg lammkött utan ben. Skär köttet i 2-4 cm tjocka stavar
  • 8-10 potatisar. De mindre potatisarna kan du dela i halvor, de större i fyra delar
  • 2 mindre squash. Skiva i cirka 3 cm långa stavar
  • 1 röd och en grön paprika. Skiva i 2 cm tjocka bitar
  • 1 stor röd eller gul lök. Som ovan
  • cirka 200 g fetaost. Tärna i 1 cm tjocka bitar
  • 10-12 körsbärstomater. Dela i halvor
  • 2 burkar krossade tomater
  • 4 vitlöksklyftor. Hacka, inte pressa!
  • 1 citron. Pressa
  • cirka 3 dl röd vin
  • 1 kruka färsk oregano. Hacka med hushållssax eller ersätt med cirka 2 msk torkad oregano
  • olivolja för att smörja glasformen med
  • salt och peppar enligt eget tycke

mustig och god grekisk lammgryta

Steg två. Låt ingredienserna gifta sig med varandra i ugnen

  • Smörj formen med olivolja och värva med varandra kött, oregano, grönsaker, salt och peppar
  • Slå över citronjuicen, krossade tomater och vin
  • Toppa med den tärnade fetaosten
  • Sätt i ugnen (200 grader) och låt grytan puttra i cirka 2 timmar

Servera gärna tjuvgrytan med en grekisk sallad, en eller två grekiska piroger med fetaost och självklart med tzatziki! Sitt länge med dina nära och kära och njut av smaken från Grekland!

Kleftiko: mustig och god grekisk lammgryta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.