Lättlagade köttbullar med smak av Grekland

Köttbullar med smak av Grekland är i vårt grekiska hem en uppskattad variant av de klassiska svenska köttbullarna. Lättlagade i långpanna i ugnen kommer säkert falla många svenska familjer i smaken som längtar till Grekland. Zucchini och köttfärs med massor av oregano och vitlök: en vinnande kombo som serveras med en grönsaksröra gjord av grekisk yoghurt.

Köttbullar med zucchini för 4 personer: detta behöver du

  • 500 g köttfärs (fläsk eller kalkon)
  • 1 ägg
  • 1 zucchini (ca 200 g)
  • 2 msk ströbröd
  • 3 msk finhackad gräslök
  • 3 rivna klyftor av vitlök
  • 3 msk finhackad färsk oregano
  • salt, peppar – efter smak

Grovriv zucchini (med skal), salta lite och lämna en kvart i skålen. Krama bort vätskan som samlas på botten och blanda ihop med köttfärs, gräslök, ägg, salt och peppar. Forma medelstora bollar och lägg på en bakplåt med bakpapper på. Baka ca 20 minuter på 200 ° C.

Grönsaksröra: detta behöver du

  • 500 g grekisk yoghurt
  • 1 medelstor gurka
  • 1 knippe rädisor
  • 2 matskedar finhackad dill
  • 1 klyfta vitlök
  • salt – efter smak

Hacka gurka och rädisor i små bitar. Blanda med yoghurt, hackad dill och en krossad vitlöksklyfta. Krydda efter smak. Servera kyld och gärna med några färska myntblad. Smaklig spis eller καλή όρεξη (kali orexi)!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.