Nafplio och Palamidi: ett oförglömlig besöksmål på Peloponnesos

Din guide Peloponnesos Nafplio besksmal

Nafplio och Palamidi är utan tvekan ett oförglömligt besöksmål på Peloponnesos som du vill besöka gång på gång! Jag och Elias besökte Nafplio och Palamidi första gången december 2013. Något hastigt och utanför den vanliga säsongen: borgen var stängd och det drog kalla vindar igenom Nafplios charmiga gator. Andra gången valde vi en mer lämplig tid (sommaren 2015) men även då bara i förbifarten mot våra andra besöksmål. Men Nafplio är svårt att glömma och eftersom vi också startat samarbete med en fastighetsmäklare där så var det dags för vårt tredje besök i den vackra och levande staden.

Nafplio Palamidi besksmal Peloponnesos 1

Nafplio: en stad som aldrig sover

Vi kom till Nafplio ganska sent på eftermiddagen och försökte navigera oss med Google Maps fram till hotellet vi bokade in oss på. Big mistake! “Googlekvinnan”, som Elias kallar henne, försökte ta oss in på Nafplios smala gränder där var svårt att vända eller backa. Vi körde förbi hotellet men någon parkeringsplats hittade vi inte så det var bara att åka längre bort och parkera på en allmän parkeringsplats i den mörka kvällen.

Nafplio Palamidi besksmal Peloponnesos

Hotellet låg i ett hus med historiska anor från 1800-talet. Vi tog oss upp på knarriga trappor (glöm hissen i historiska byggnader!), lämnade väskor och gick ut för att träffa vår nya partner. Mötet gick superbra, så pass bra och trevligt hade vi att jag missade att fota solnedgången som var rätt så spektakulär annars: gyllene ljus över viken och den lilla fästningsön Bourtzi.

Därefter gick vi till en fisktaverna och du milde vilken fiskdisk! Staden har en hel del gränder med fisktavernor, grekiska tavernor eller trendiga kaféer. Så det är bara fråga vad vill du äta och sedan kan du välja och vraka bland ställena.

Nafplio Palamidi besksmal Peloponnesos

Efter maten gick vi lite på stan, klockan var omkring 22.00 men alla affärer var öppna och många köpare sugna efter fynd vandrade runt i gränderna. Matdoft blandades med såpbubblor som barn runt omkring lekte med. Jag, pratsam som jag är, hittade en ung grekinna som var silversmed och som har butik med egna designade smycken. Inga bilder, inga bilder för jag vill visa henne när hon är klar att börja sälja online :).

Nafplion och gratis parkeringsplatser

Ni kommer ihåg i början att vi hade svårt att hitta parkeringsplats? Det skulle visa sig att det var lika svårt att hitta bilen på förmiddagen dagen efter. Vi kom ut och började gå utmed parkeringsplatsen och ingen bil syntes till. Då vi förstod att vi parkerat vid en plats där det kl 09.00 skulle vara en laikí just den morgonen. Så bilen stod parkerad och gömd mellan två klädstånd och en person använde vår backspegel för att kolla om en intressant sommarklänning satt bra på henne. Men som vanligt löste det sig på ett bra sätt då man flyttade en del tältstänger samt backade några bilar så vi kunde fortsätta vår resa :). Nope, inga bilder tagna då det enda vi tänkte på var att så fort som möjligt lämna stället med den pinsamma parkeringen!

Nafplion och 1700-talsborgen Palamidi

Överallt från staden skymtar man Nafplios berömda 1700-talsborg Palamidi som du inte får missa. Fästningen Palamidi är ett mästerverk när det kommer till militär arkitektur och var även under en period ett fängelse (här var bl.a. en av grekernas frihetshjältar Kolokotronis fängslad under några år).

Nafplio Palamidi besksmal Peloponnesos

Du kan antingen köra dit med bil eller så kan du ta dig upp till fots och samtidigt räkna de nästan 1000 trappstegen (glöm inte att ta med dig vatten på vägen). Vill du ta taxi upp räkna med ca 10 € enkel resa. Palamidi ligger drygt 200 meter över havet och utsikten ut mot staden och havet är sagolik så passa på att ta många kort.

Nafplio Palamidi besksmal Peloponnesos

Har du egna minnen från området som du vill dela med dig? Vill du köpa ett hus i Nafplio område? Klicka här!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.