Säg nej till vatten i plastflaskor på tavernor/restauranger i Stoupa/Grekland/andra länder

nej-vatten-plastflaskorna-grekland

Det dröjer inte länge när servitören på tavernan ställer en platsflaska med vatten framför dig: ”parakalo”. Och du blir inte ens tillfrågad: alla vet att det är nyttig att dricka mycket vatten ju! Och det är den absoluta sanningen MEN det är inte lika nyttig med plastflaskorna . Det vet också alla, eller hur?

Hur många plastflaskor förbrukas på en taverna på en månad?

Jag är ingen statistiker och intervjuare så svaret på frågan ovan ska jag basera på det jag vet från stället där vi bor i: en liten by Stoupa på Peloponnesos. Ca 1000 permanent bosatta och ca  10000-20000 besökare under högsäsong: från juli till september. Så hur många plastflaskor förbrukas i Stoupa på en månad? Följ mina tankar nedan:

  • en taverna har i snitt ca 20 bord (20 plastflaskor)
  • ett bord brukar på en kväll vara upptagen två gånger (40 plastflaskor)
  • under högsäsongen är cirka 25 tavernor och restauranger öppna (1000 platsflaskor per natt)
  • tavernorna är öppna sju dagar per vecka (7000 plastflaskor i veckan)
  • och i snitt har en månad 4 veckor vilket blir 28000 plastflaskor i månaden

”Enligt Länsstyrelsens informationer tar det mellan tio och 20 år för en plastpåse att brytas ned och hela 450 år för en petflaska” (källa). Grekland (och en del andra länder) har inte infört någon pant på plastflaskor. Ibland tar gästen plastflaskan med sig till stranden och lämnar den på stranden. Sorgligt men sant. De flesta tavernor slänger plastflaskorna i allmänna sopcontainers. Vinden, hemlösa katter och för få avhämtningar av sopor orsakar att många flaskor hamnar ute i naturen.

nej-vatten-plastflaskorna-greklandSäg nej till plastflaskor och erbjud tavernaägare att betala för kranvatten

Självklart kan vi vänta tills politiker grundar lagar men vi kan även ta vårt personliga ansvar. Självklart vill tavernaägare behålla försäljningen på samma nivå men om du erbjuder tavernaägaren att du kan betala för kranvattnet till samma pris?

Och tillbaka till den verkligheten jag och Elias lever i: många turister (och även en del lokalbor) vill inte dricka kranvatten. Vi har alltid gjort det och har inga som helst hälsoproblem men för dig som är känslig finns det andra alternativ: vatten från Taygetos. Källvatten som är gratis och som finns tillgängligt på flera ställen i Stoupa och andra lokala byar. Självklart riskerar du att blir en lite besvärlig kund men är det inte värt det? Vad tycker du själv? Dags för små lokala revolutioner?

Nyttiga länkar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.