Ouzo. Metaxa. Retsina. Raki. Tsipouro: konsten att dricka som greker ligger inte i valet av spritsorten

ouzo drick som greker

Ouzo. Metaxa. Retsina. Raki. Grekisk öl… Konsten att dricka som greker ligger inte i valet av spritsorten men i anledningen till varför drycken erbjuds och avnjuts.

Greker dricker av glädje

Ett avundsvärt kännetecken på medelhavskulturen är den mer civiliserade kontakten med alkohol som härstammar från den grekiska kulturen och som kan vara värd att efterlikna. Greker dricker av glädje. De dricker, inte för att fly eller glömma, utan för att umgås och glädjas tillsammans. Det frekventa klirrande av glasen under måltiderna med familj och vänner är en bekräftelse på kultur, glädje och liv.

Grekiska språket har inget specifikt ord för baksmälla

Det existerar knappt fylleri och dåligt beteende i samband med alkohol i Grekland. Och hur rikt det grekiska språket än är på nyanser och ord så finns det inget specifikt ord för baksmälla. I Grekland kan man köpa en kall flaska Retsina och en plastmugg och sätta sig vid strandkanten, särskilt vid kvällningen och njuta av samvaron med andra medmänniskor utan att någon bli stökig eller onykter.

I familjelivet kan unga människor (i Sverige skulle vi kalla dem barn) smaka på lite vin eller öl i äldres sällskap under festtillställningar. Introduktionen till alkohol sker ganska försiktigt och i sociala sammanhang. En påstruken tonåring är en ganska ovanlig syn i Grekland och ännu ovanligare är det att se rejält fulla tonåringar, förmodligen för att alkohol inte ses som något förbjudet eller dåligt.

Ouzo, tsipouro, raki, eller retsina: ska avnjutas med maten

Traditionell grekisk alkohol – ouzo, tsipouro, raki, retsina och andra viner – är gjord för att avnjutas tillsammans med mat. Därför finns det fullt med olika typer av restauranger som tsipouradika (tsipourotavernor), rakadika (rakitaveror) och framförallt ouzeria (ouzotavernor) där man serverar någon form av sina speciella meze (småplocksmat) för att ätas tillsammans med alkoholen.

I Grekland är det i princip otänkbart att att dricka alkohol utan att man äter något till och framförallt på små tavernor på landsbygden är det inte ovanligt att en liten tallrik med något tilltugg kommer upp på bordet (utan att man beställt det) tillsammans med ouzon, vinet eller ölet.

”Yamas” eller vett och etikett vid bordet

Vad man än dricker så börjar man inte bara att dricka förrän allas glas är fyllda, det glada Yamas (jammas = till vår hälsa) hörs och sedan kan man sippa sin drink som man behagar. När glasen ska fyllas på igen (det är oftast små glas i Grekland) så ska man se till att fylla på bordsgrannens glas först. Och oftast fyller männen på kvinnorna glas först, så därför fyller Elias alltid på sina mostrars glas först.

När nya gäster kommer till bords fyller man på deras glas samt sina egna glas och skålar. Om det inom sällskapet finns personer som snart ska gifta sig eller få barn eller barnbarn så skålar man även för detta under kvällen. Om någon fick jobb eller nyss kom hem från semestern så skålar man.

skala raki

Det bli många skålar och du borde se till att delta i varje skål även om du inte tömmer glaset vid varje ”yamas”. Börjar du känna av alkoholen så ät mer och framförallt drick mycket vatten mellan glasen. Och se håll dig helst till en spritsort hela tiden (att dricka både öl, vin, ouzo och annan alkohol under samma kväll ses inte alltid med blida ögon av greker).

Elias, morfar, kaffe och retsina

En liten anekdot från Elias uppväxt när han var 12 år… Under en familjefest med föräldrarna, morföräldrarna, mostrar, morbröder och några kusiner häller hans morfar upp ett litet glas retsina till honom som han fick dricka med alla andra.

När måltiden var klar och det skulle serveras kaffe frågade mormor vilka som skulle ha kaffe. Elias svarade att han ville ha han med, varpå hans morbror klatschade honom i bakhuvudet och ropade:

-Kaffe?! Du? Du är för ung för att dricka något med så mycket koffein!!

Och här är en stor skillnad mellan Sverige och Grekland. I Grekland reagerar kypare och restaurangpersonal oftast väldigt negativt om de ser unga personer beställa in kaffe medan det är ok att man dricker lite vin eller öl till maten. För något ”baksmälla” får de ju inte men magsår som kan orsakas av kaffe bör de undvika.

Vill du veta mer om matkultur och traditioner vid bordet? Läs ”Greklands matkultur och traditioner eller kulturkrock vid matbordet”.

4 thoughts on “Ouzo. Metaxa. Retsina. Raki. Tsipouro: konsten att dricka som greker ligger inte i valet av spritsorten

 • april 7, 2020 at 5:09 e m
  Permalink

  Tips i denna c-19 tid .
  Köp Ouzo eller Raki ,köp flyttade honung .Blanda där efter det du själv tycker är bäst med den flyttande honungen .
  Munhålan/ munken är full av bakterier .Detta tips har sitt ursprung till saluhallen i Chania .
  🌞❤️

  Reply
  • april 7, 2020 at 5:24 e m
   Permalink

   Just det! Tack för tipset:). Den blandning kallas för ”rakomelo”,ρακόμελο. Serveras ibland med kanel och ska avnjutas varm under vinter./elwira

   Reply
  • mars 29, 2021 at 7:53 e m
   Permalink

   Hej. Det finns en hel drös med grekiska ölsorter samt många som bryggs i Grekland på licens. Själva föredrar vi Amstel eller Kaiser i Grekland på somrarna (båda bryggs här nere men är inte grekiska). Testa gärna Fix, Alfa eller Mamos någon gång, men framförallt Vergina som är vi tycker är bäst av de 4-5 grekiska sorterna som vi nämnt här här. Och varför inte fråga efter en lokal öl på den platsen du befinner dig i när du dricker öl i Grekland? Visserligen dyrare men oftast håller de högre kvalitét.

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.