Peloponnesos: du lever som en ”local” och äter närproducerad mat

Peloponnesos: du lever som en ”local” och äter närproducerad mat, åtminstone när det gäller Messinien, Lakonien och Arkadien i Peloponnesos.

lokal mat peloponnesos 2

Lokala restauranger

I denna delen av Peloponnesos hittar du inte många exklusiva restauranger med vita och röda dukar eller servitriser iklädda strukna uniformer. Här lever du som en ”local” och äter närproducerad mat som växer i trädgården bredvid. Du kan till och med bli inbjuden till köket för att kolla dagens fångst och helt fritt välja vad kökschefen ska laga till dig.

lokala restauranger peloponnesos

Vad får det lov att vara?

Meny? Nemas problemas du får dem alltid MEN styr inte in på dessa i blindo: fråga och hittar du inte vad du letar efter så fixar personalen fram det du vill. Jag kommer ihåg när kökschefen promenerade förbi oss för att gå till en lokal slaktare för att fixa fläskkotlett.

lokal mat peloponnesos 3
Och om du är osäker vad är det du beställer så är det inte alls konstigt att du bli hänvisad till trädgården på baksidan av restaurangen som den gången när vi beställde plättar av kolokýthi och när jag inte alls kunde förstå vad det är som vi ska äta så så drogs in jag bakom tavernan för att där se små gul/gröna pumpor: grundingrediensen till kanongoda plättarna nedan.

narodlad mat peloponnesos
Lokala recept

Detta är verkligen superkul: fråga efter receptet. Ofta bli det till svar: redan min farmor eller något sådant, sällan hänvisning till stjärnkocken från Youtube. En av de jag frågade om kleftiko (paradmaträtt hemma hos oss) sade: ”Ibland serverar vi det så som du beskriver det, ibland inte. Allt beror på hur kocken mår idag”. Det är på samma ställe som jag fick recept på citronsås till nystekt eller grillat kött som görs i förväg från citroner som bli över. Nu är det så att de växer inte på våra balkonger men ibland köper Elias 3 för 10 kr på ICA och då bli det lätt över iallafall.

Så: fyll en plastflaska till hälften med citronjuice och lägg i frysen. När det är dags så blandar du i lika mycket olivolja (bäst från Kalamata självklart!), lite salt och generöst med torkad oregano (bäst vild som växer i området men…). Skaka allt ordentligt och när det smält så pensla det varma köttstycket med såsen! Smaklig måltid!

elwira kotowska och elias johnsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.