Vårt eget recept på bra grekisk moussaka

bra-recept-grekisk-moussaka

Vårt eget recept på bra grekisk moussaka kommer från Elias mamma: Mousaka är en 100 % grekisk maträtt och en av de mest vanliga i svensk/grekiska restauranger. Det är lite pyssel att tillaga moussaka men den gillas av de flesta och det svårt att misslyckas om du följer alla steg nedan.

Ingredienserna är beräknade till en rektangulär bakform ca 28 x 38 cm och räcker för 6-8 personer.

Ingredienser:

  • 2 kg auberginer
  • Ca 6-8 potatisar. Varierar lite beroende på storleken (ska räcka till ett lager i formen)
  • 1 kg köttfärssås. Stek den enligt eget tycke och smak med krossade tomater, tomatpuré, oregano och vitlök. Koka cirka 45 minuter. Såsen måste vara rätt så fast!
  • Ca 2 dl riven parmesan till köttfärsen. Kan bytas mot Västerbottenost.
  • 5 ägg (1 ägg till köttfärsen och 4 till såsen)
  • Ca 7 dl riven ost (till såsen och formen). Använd gärna Prästost eller Västerbottenost
  • Bechamel- ostsås gjord på 1 liter mjölk, 100 g smör och 4 msk vetemjöl
  • 2-4 msk ströbröd (att strö över moussaka strax före gräddningen)

Steg ett:  förberedd aubergine, potatis och köttfärs

Skär auberginerna på längden i cirka 2 cm tjocka skivor. Salta och låt det mesta av vätskan rinna av på durkslag. Pressa varje skiva lite extra för hand och stek lite lätt på stekpannan. Använd samma olja för att steka lite lagom skalade och skivade potatisar.

Tillaga köttfärssåsen enligt din egen smak och blanda i 1 ägg och 2 dl riven parmesan eller en annan smakrik riven ost i den varma röran.

Allt detta kan du göra kvällen innan du bjuder till Moussakafesten!

Steg två: koka såsen och varva alla ingredienserna i formen

Lägg skivad potatis på botten av formen, strö på riven ost och lägg auberginer ovanpå detta. Strö på lite ost till och lägg på köttröran. Koka ihop ostsåsen som följer:

  • Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull
  • Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning
  • Låt såsen koka ca 3- 5 min
  • Rör ner 2/3 delar av osten, salt och uppvispat äggen

Häll såsen över ingredienserna i formen och strö över kvarstående riven ost samt ströbröd.

Steg tre: ugnen

Värm ugnen till 200 grader och grädda moussakan i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme. Kolla om det fortfarande är mycket vätska och skulle moussaka ha en fast form men inte färg lyft formen ett steg högre och grädda ytterligare 10 minuter.

Steg fyra: servering

Moussaka är en ganska självgående maträtt men smakar bäst med en klick tzatziki och välkylt vitt vin, typ Retsina samt några bitar färskt bröd.

Visste du att  Peloponnesos är Greklands viktigaste vinregion?  Vi kan ta det en annan gång men enligt Wikipedia borde vi börja med legenden om Nemea, en stad i Peloponnesos, som talar om hur vinet uppstod ur Herkules blod.

peloponnesos-greklands-viktigaste-vinregion

2 thoughts on “Vårt eget recept på bra grekisk moussaka

  • juni 17, 2018 at 5:16 e m
    Permalink

    Kommer precis från en restaurang i norra Grekland. Beställde moussaka, men fick (en mycket stor och god) portion pastitsio. Kyparen menade när jag undrade, att här i norra Grekland är pastitsio och moussaka samma sak. Jag är lite skeptisk…. Vad säger ni?

    Reply
    • juni 17, 2018 at 5:30 e m
      Permalink

      Vi håller med Helena! Moussaka är moussaka och pastitsio är..pastitsio. Punkt slut! De variationer av moussaka som är tillåtna att ske är om den är med eller utan potatis. Inget annat! Jag antar att kyparen hade inte denna dagen ”på lager” maten du beställde men försökte göra dig nöjd trots det. Bra försök men vi köper den inte:). var i norra Grekland var du? Och hur hade du det annars? Några besökstips som du vill dela med dig? /Elwira

      Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.