Köpa eller bygga eget hus

Vad borde du veta om om du vill köpa hus, tomt eller bygga eget hus i Peloponnesos i Grekland? Satsa på dina drömmar: det helt rätt läge att investera i Peloponnesos just nu!

Funderar du på att köpa hus, tomt eller eget hus i Peloponnesos eller någon annanstans i Grekland är det helt rätt läge nu. Priserna har gått ner sedan slutet av 2008 och har nu börjat stabilisera sig men är fortfarande lägre än på mycket länge. Peloponnesos har dock inte haft samma dramatiska nedgång som t.ex Aten som drabbats mycket hårdare av lågkonjunkturen.

Ingen säger att det är lätt att köpa eget hus i Peloponnesos men…

Köpa hus eller tomt i Grekland är en säker procedur, men om du söker på internet om hur det är att köpa hus eller i tomt i Grekland är sannolikheten stor att du hittar sökningar som varnar för detta och det finns historier om bedrägerier och andra fel som begåtts i samband med köp.

Men om du vet vad du gör och använder dig av officiella kanaler och följer reglerna är det ingen fara. Kom bara ihåg att innan du köper ska du alltid kontrollera att huset eller tomten följer gängse köpregler (t.ex. att husets mått etc stämmer med lagfarten och bygglovet). Annars blir du själv som köpare ansvarig för detta i framtiden.

Japp, du kommer att behöva advokat

Vid köp av hus eller tomt i Grekland måste både parterna ha en advokat (lagkrav). Undertecknandet av köpeavtalet sker hos Notarius Publicus som är myndigheternas representant. Denne utses av köparen. Notariens uppgift är att kontrollera att köpet går rätt till. Köpet registreras i fastighetsregistret och hela köpprocessen tar ca 5-10 veckor.

Köp hus i Peloponnesos: investering, sommarhus eller permanent boende

Det kommer att ta tid oavsett om du vill ha ett sommarhus, permanentboende eller om du vill göra en investering. Ha en bra kravspecifikation på det du vill ha och gå inte i fällan att köpa på impuls, även, som vi skrev tidigare, om man just nu kan göra fynd.

Läs även: När du ska köpa ett hus eller tomt i Grekland, vår egen story

Anlita en lokal byggare och mäklare (så som vi gjorde) eftersom de vet bäst vad som krävs för att uppfylla dina krav. Mejla till oss om du vill ha mer hjälp och information kring hela processen och var förberedd att slås för att uppnå din dröm. För det är det värt! Blunda en stund, andas in och ut och tänk på det smaragdfärgade vattnet, blå och molnfri himmel och gyllene sol.

Vill du ha hjälp att hitta ditt drömhus?

Från februari 2017 tog vi över webbsida och affärsverksamhet för Husigrekland.se. Kolla gärna på våra säljobjekt här.

Stenhus, tjocka väggar och småfönster

Ett traditionellt hus i Grekland präglas så klart av klimatet. Mycket kan ändras och anpassas till den moderna köparen men låt oss ta en titt på hur man byggde och levde i det klassiska Grekland.