Semester i Peloponnesos? All Time Classic och tummen upp

Semester i Peloponnesos? All Time Classic

Dags igen? Ska du planera din semester till Peloponnesos? Eller andra delar av Grekland? Vi hoppas så klart att du vill besöka det mer klassiska och genuina Grekland som det  förtrollande vackra Peloponnesos, men oavsett vilken del av Grekland du ska till så borde du veta att vissa gester bör du undvika.

Greklands slagord är: All Time Classic

Sajten familybreakfinder.co.uk listar ut olika turistslogan som används för att marknadsföra respektive land.  Greklands slagord är, mycket passande, ”All Time Classic”. Och speciellt i Peloponnesos så får slagorden förstärkt effekt tycker vi. Inte bara för att det är här som de mest spännande antika kulturplatserna finns att se men även med tanke på orörda och oupptäckta byar, vandringsstigar och stränder.

Det klassiska grekiska lugnet och carpe diem känslan verkar spridas över hela den timjandoftande halvön. Småsteniga och turistfria stränder bjuder till längre och kortare filosofiska stunder och ”bara-vara” upplevelser. Mindre och större hotell och pensionat är det gott om men i många fall borde du vara förberedd på klassisk spartansk upplevelse! Dock alltid med medföljande klassisk grekisk gästvänlighet.

Tiden står lite mer stilla här. Passa på och upplev ”all time classic” på Peloponnesos innan flera turister upptäcker halvön! Peloponnesos satsar hårt på att bli ett alternativ till den grekiska övärlden och utvecklingen av turismen har, som allt annat i livet, både goda och dåliga sidor.

all-time-classic-res-till-peloponnesos

Tummen upp och hejdå

Grekiska språket hör inte till det lättaste och äldre greker kan sällan engelska så många av våra vänner försöker visualisera sin uppskattning med gester . Oavsett om de ville tacka för den goda maten eller kalla ouzon. Vad du än gör undvik följande:

  • Tummen upp. Du ville signalera ett godkännande och att allt är bra men i vissa delar av Grekland betyder det ”ta dig i brasan”
  • Nicka bakåt med huvudet. Du vill visualisera ett ”ja” men i Grekland tolkas en bakåtnick som ”nej”
  • Vink, vink eller high five. Du vill visualisera ett ”hej” eller ”hejdå” eller uttrycka ett samtycke med någon men i Grekland kan gesten likna en moutza och betyda ”försvinn” eller ”ät sk-t”. Det sägs att har tecknet kan vara en rest från det bysantinska riket när invånarna kastade gödsel på kedjade brottslingar som leddes runt byn

Vissa menar även att det mer internationella fingret, det elaka långfingret, kan ha setts för första gången i det antika Grekland (läs: Allt har sin början i grekiska).

undvik-gester-grekland

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.