Mykene

Mykene i Peloponnesos ligger nästan mitt mellan Korintkanalen och Nafplio och från kanalen tar det ca 30 minuter med bil. Platsen är mest känd från Lejonporten och tar en given plats på listan med alla sevärdheter i Peloponnesos. Utgrävningarna i Mykene påbörjades i 1870 av den tyske handelsmannen och Homeroskännaren Heinrich Schliemann.

Agamemnons hemstad

Ett nytt folkslag intog en del av det grekiska fastlandet och Peloponnesos när de erövrade den Minoiska världen för över 3 000 år sedan. En av de viktigaste arkeologiska upptäckterna om denna kultur gjordes just i Mykene och därför har den fått namnet efter denna plats. Det var här som kung Agamemnon härskade enligt Homeros skrifter.

Mykenska soldater

På många grekiska vaser hittar du motiv med mykenska soldater. Mykenarna var krigiska och soldater skolades inte bara i krigskonst utan även i skatteindrivning.

Vem byggde Lejonporten?

För att komma in till borgen passerar man den omtalade och välbevarade Lejonporten som är daterad till ca 1250 f.Kr. Portöverstycket är 4½ m långt, 2 m brett och 1 m högt. När du väl står framför Lejonporten och ser stenarna, som ser ut att väga miljoner ton, så kanske du förstår varför grekerna under antiken trodde att det var mytiska jättar som byggde murarna.