Olympia

Olympia är det självklara målet för de flesta som planerar att resa till Peloponnesos. Det anrika och klassiska Olympia, orakel- och festplats och vaggan till de olympiska spelen.

Bebott redan 2 000 f.Kr.

Olympia är beläget på västra delen av Peloponnesos i en dalslätt och omgiven av skogsbevuxna höjder vid floderna Alfeiós och Kládeos sammanflöde (det var här som Herakles enligt myten utförde ett av sina storverk när han tog hjälp av floderna för att rensa kung Augias stallar där dyngan nästan växte upp mot taken).

Under antiken var Olympia en viktig helgedom och orakelplats samt en stor festplats och en gemensam samlingsort för alla greker runt om Medelhavet. Det var här de olympiska spelen genomfördes vart 4:e år redan från 700-talet f.Kr. Området har bebotts långt före de olympiska spelen och de ståtliga templen då utgrävningar visar att det kan ha bott människor här redan ca 2 000 f.Kr.

Kom gärna hit på våren om du har möjlighet och räkna med att du behöver minst 2 timmar i området. På våren är det inte lika mycket turister och området är fantastiskt vackert med sina Judasträd och färgglada blommor. Då är det lätt att förflytta sig i fantasin tillbaka i tiden till det antika Olympia och tänka sig hur det måste ha varit.

Klara, färdiga gå!

Strosa omkring bland området och när du kommer fram till löparbanan kan du ta en klassisk bild när du står på startplattorna eller be någon filma dig när du springer de dryga 190 metrarna. Men du lär inte vara ensam då många springer eller går hela vägen. Och japp, vi har sett en hel del som springer med en selfiepinne också!

Se gärna till att ha några som jublar när du springer över mållinjen, då förstärks känslorna. Och tänk dig vilken känsla det måste ha varit för kulstötarna under OS 2004 att få tävla här på denna mytomspunna plats i ett OS för första gången sedan antiken.

Om olympiska spelen i antikens Grekland

Forskarna har sammanställt en lista över segrare i 239 tävlingar i Olympia. Förteckningen sträcker sig över en tidsperiod på mer än 1000 år. Idrottsmännen skulle vara fria män, som inte hade gjort sig skyldiga till någon förbrytelse mot gudarna eller begått något annat brott (källa: SO- rummet).

    • En seger innebar att vinnaren blev miljonär. Hemstaden sponsrade vinnaren. Vann man tre gånger hade man tillstånd att resa en staty över sig själv i Olympia.
    • Idrottsmännen tävlade nakna. Ordet gymnastik härstammar från det grekiska ordet gymnós som betyder naken.
    • Kvinnor fick inte delta i de olympiska spelen. De fick inte ens vara åskådare. Det fanns istället speciella spel för kvinnor vid andra tillfällen i Olympia och på andra ställen. Löpning verkar då ha varit den största sporten. Kvinnor fick till skillnad mot män tävla med kläderna på!

Museet

Alldeles mitt emot ligger ett av de viktigaste arkeologiska museerna i Grekland, missa inte att planera in tid för besök! Där kan du se de gigantiska skulpturerna som räddades och som ger dig en uppfattning om storheten av platsen. Figurer på 3 meter föreställer bland annat Zeus, Apollon och halvguden Pelops. Längs väggarna i den centrala hallen hänger metoper från templet som visar Herakles storverk och här finns en modell på hela anläggningen som man tror att det har sett ut.

Olympia idag

När du avslutat ditt besök rekommenderas någon av tavernorna i samhället där du kan belöna dig med en god och kall grekisk öl. Och är du trött så hittar du i ett hotell i närheten som självklart heter Olympia.

Till Olympia går det bussturer både från Kalamata, Korint, Patras och Aten. Fråga gärna på ditt hotell eller någon resebyrå hur du kan ta dig hit.