Pylos

Ingen resa till Peloponnesos utan besök i Pylos som (uttalas Pilos). Tidigare hette staden Navarino. Pylos är omnämnd i Iliaden som kung Nestor stad och har en spännande historia bakom sig. Staden är belägen på Peloponnesos västra kust i Messinien och är idag en av Greklands vackraste hamnstäder. Vill du testa segling i Peloponnesos så kommer du garanterat att besöka staden!

Sista stora sjöslaget mellan segelfartyg

År 1827 under grekiska frihetskriget stod här ett av de viktigaste sjöslagen där Ottomanernas flotta besegrades av en allierad flotta från England, Frankrike och Ryssland. Detta var det sista riktigt stora sjöslaget mellan segelfartyg. En annan reflektion beträffande sjöslag kan vara av intresse beträffande Peloponnesos. När krigshistoriker räknar upp ett 10-tal viktiga sjöslag som påverkat världshistorien har tre av dem skett utmed Peloponnesos varav Navarino är ett av dem.

Saker man absolut måste se

När man är i Pylos är det några saker man absolut måste se. Det första är den mäktiga gamla fästningen Paleokastro. Fästningen ligger inne i bukten på en höjd och dominerar omgivningen. Själva fästningen är inte i bra skick men läget och utsikten är fantastisk.

Sedan finns även den nyare fästningen från 1500-talet som heter Neokastro. Ligger på ca 10-15 minuters promenad från Pylos centrum. Fästningen är i mycket bättre skick än Paleokastro. Räkna med att det går åt ca 1-2 timmar för gå runt så ta gärna med er vatten och en liten picknick-säck och njut. Om man är historieintresserad (som Elias) ska man passa på att besöka det lilla museet som bland annat visar film om slaget vid Navarino 1827.

Slutligen bör man inte missa kung Nestors palats som ligger ca 10 km norr om Pylos. Palatset är daterat till ca 1200 f.Kr. Platsen är omnämnd i Iliaden och enligt sägnen var det på kung Nestors inrådan som kriget mot Troja började. Här (och på Kreta) hittade man lertavlor med skriften Linear B som är daterade till ca 1400-1200 f.Kr och var det skriftspråk som användes i den mykenska kulturen. En tur tar ca 1 timme och inträdet varierar mellan 2-4 Euro beroende på period.

En av Greklands vackraste hamnstäder

Idag har Pylos ca 3 000 invånare och räknas som en av Greklands vackraste hamnstäder. Området har några av Peloponnesos vackraste stränder (Romanos beach och Voidokilia beach) och är ett mycket populärt område för greker.

Sedan 2007 har man också byggt nya hotellområden några kilometer norr om staden och det finns nu 2 golfbanor i området som är det mest expansiva i Grekland vad gäller turism. Här kan man sitta en stund och äta lunch, särskilt när man har varit och badat i den näraliggande viken Voidokilia med sina underbara sanddyner.