Sparta

Oavsett om du reser genom Peloponnesos på sommaren eller hösten så är besök i Sparta obligatoriskt, tycker vi! Upplev platser där skoningslösa krigare byggde hela sitt samhälle kring spartansk uppfostran.

Myt och historia

De tidigaste kända (mytiska) personerna från Sparta är kung Menelaos och den sköna Helena. De var orsaken till det Trojanska kriget som Iliaden handlar om (Ilion var det grekiska namnet på Troja). Under 700-talet f.Kr. skapade Lykourgos Spartas nya lagar som gjorde Sparta till en militärstat.

En av levnadsreglerna var att man inte skulle äga något förutom det allra nödvändigaste (därav ordet spartansk). Trots att Sparta var en militärstat var det en av antikens mest jämställda samhällen där kvinnorna hade högt anseende eftersom de födde och fostrade spartanska män. Nope, det var inte lätt att vara född i Sparta…

En intressant företeelse om Sparta och spartanerna var deras åsikt om vad som kunden anses vara en stor belöning. Andra statsstäder firade sina olympiska vinnare med fri mat livet ut eller genom att man reste statyer över dem. Men i Sparta ansågs den yttersta belöningen vara att man fick strida längst fram bredvid kungen.

En annan intressant företeelse som saknades i Sparta jämfört med andra stora och mäktiga städer under antiken är att staden saknade skyddsmur. Spartanerna ansåg ganska enkelt att de var så skräckinjagande att ingen kunde vara så galen att de skulle kunna tänka sig att anfalla dem. Om filmen nedan skulle vara en dokumentär så kan det nog stämma, eller vad tycker du?

Måste ses i Sparta

Det som måste ses när man är i Sparta är den bysantinska staden Mystras (världsarv sedan 1989), en gång mest betydande efter Konstantinopel. Här finns flertalet kyrkor och kloster på Taygetosmassivets utlöpare och det är lätt att dröja kvar titta ut över ett böljande landskap. Mystras grundades av frankerna under fjärde korståget på 1200-talet.

Men det som vi gillade mest var kung Meneleaos grav. Vi rekommenderar att man kör fram till kyrkan och går upp den sista biten. Utsikten över dalen är värt besväret. Att tänka på är att skyltningen dit är klassiskt grekisk, nämligen usel och syns enbart från ett håll.

Sparta idag

Sparta är idag en mycket liten stad i sydöstra delen av Peloponnesos (ca 15 000 invånare). Den ligger otillgängligt vid bergskedjan Taygetos som omringar staden från tre väderstreck. Det häftigaste med själva staden är att ta sig hit med bil runt bergen från Kalamata eller Tripolis. Vägen lär får norrmän att tycka att deras Trollstig är rena Autobahn.