Städer i Peloponnesos

Peloponnesos är i allmänhet mest känd för sin vilda natur och inte för sina städer men det finns så klart ett antal städer som är värda ett besök. Även om stormarknader i städerna är allt mer vanliga så ägs de flesta butiker fortfarande av en familj och de flesta greker föredrar att handla i de små butikerna eller på torgen. Grekerna vill se, undersöka och välja det de skall köpa, testa du också!

Grekland är berömt för sitt konsthantverk, så passa på att se deras handmålade keramik, fina broderier, smycken och läderväskor i de mindre lokala butikerna. Glöm inte att under sommarperioden stänger de flesta butikerna på eftermiddagen!

Lista över större städer i Peloponnesos

De flesta av befolkningen här är koncentrerad till ett antal stora städer och vi samlar de största nedan och regionen inom parentes.

  • Korint (Korint)
  • Patras (Achaea) Peloponnesos (och Greklands 3:e) största stad
  • Pyrgos (Elis) och Olympia ligger i denna region
  • Tripoli (Arkadien) har sämst väderförhållanden på Peloponnesos. På julafton 2015 hade vi – 3 grader kl 08.000 och +14 grader kl 08.30 efter att vi passerade staden.
  • Nafplio (Argolis) och är även en favorit för grekerna själva som gärna åker dit över helgerna
  • Kalamata (Messinien) och världsberömd för sin olivolja
  • Sparta (Lakonien)
  • Argos (Argolis) enligt en del greker odlas landets bästa meloner i området.

Peloponnesos: Greklands eget skafferi

Halvön är inte tätbebodd och anledningen till detta är att Peloponnesos till stor del består av berg och jordbruk. I bergen arbetar man mest med betesbruk och odling av oliver, frukt och vindruvor. Bara i Messinien tror man att det finns över 15 miljoner olivträd.

Ha alltid med dig kontanter när du reser genom Peloponnesos från den ena staden till den andra. Alla restauranger och butiker tar inte bankkort. Utmed vägkanterna kan du köpa vin, olivolja, honung och massor av frukt och grönsaker direkt från odlarna. Det är svårt att låta bli,  för så välsmakande meloner, tomater eller mandariner kan du inte köpa ens i de mest välsorterade butikerna/saluhallarna i Sverige. Elwira säger alltid att hon i princip kan klara sig på enbart tomater och meloner!

Πελοπόννησος (Peloponnesos)  logga

Peloponnesos utvecklas och ”förpackas” för nutidens turism och nedan kan du se en kort men talande presentation av Peloponnesos logga P= grekiska Π (uttalas Pi) som ett gigantiskt smörgåsbord av allt som denna magiska halvö har att erbjuda.