Vandring i Grekland via din Guide till Peloponnesos

Vandring i Grekland via din Guide till Peloponnesos

Vandring i Grekland är ett allt mer eftertraktat alternativ till sol- och badsemester. Vandring som turistattraktion är populärt i många europeiska länder, särskilt runt Alperna och i Storbritannien men en rätt så ny satsning för turismen i Grekland.

Vandring i Grekland via din Guide till Peloponnesos

Vandringar i Grekland och allemansrätt

I Peloponnesos, och speciellt i området som vi älskar, Mani i Messinia har du chansen att stärka kroppen och själen, låta alla dina sinnen uppleva de mest grundläggande intrycken och fylla lungorna med timjandoftande syre.

Vandring i Grekland via din Guide till Peloponnesos

Det är dock viktigt att veta att i Grekland (som i övriga EU- länder) finns ingen allemansrätt som i de nordiska länderna. I Grekland (som bland annat i Spanien eller Frankrike) är det upp till markägaren att utfärda ett förbud mot att beträda skog, mark eller olivodling.

Vandring i Grekland via din Guide till Peloponnesos

Vi vill därför rekommendera dig att hålla dig till vandringslederna eller att anlita professionella vandringsledare som kan guida dig igenom platser och stigar som är svåra att upptäcka på egen hand.

Vandring i Grekland via din Guide till Peloponnesos

Vandringar i Taygetos och Västra Mani: Husigrekland.se och Kardamyli Mountain Activities

Husigrekland.se i samarbete med ett profesionelt team av vandringsledare och guider hjälper dig att upptäcka det vackra Västra Mani med varierande landskap och en hel del historia som blandas in i vandringar.

Vandring i Grekland via din Guide till PeloponnesosVandringsaktiviteterna är framtagna för grupper på minst fyra deltagare. Är ni färre, kontakta oss för speciell offert.

Vandring i Grekland via din Guide till Peloponnesos

För både kvalitét och säkerhet kommer grupper som är större än 12 personer att delas in i mindre grupper. Observera att guiderna inte pratar svenska, bara engelska!

Vandring i Grekland via din Guide till Peloponnesos

Vandringar i Taygetos: viktigt att veta

De flesta vandringarna är halvdagsaktiviteter (är du intresserad av längre vandringar, kontakta oss för offert). Vandringarna är för alla åldrar, olika konditionsnivåer och årstider, närmare beskrivning för de olika aktiviteter hittar du nedan.

Vandring i Grekland via din Guide till Peloponnesos

Oavsett vilken vandring du väljer kom ihåg att alltid ta med dig följande:

 • fylld vattenflaska (1 liter)
 • energisnacks (nötter eller liknande som tillför en snabb energikick)
 • solhatt
 • solkräm (under de varma månaderna)
 • extra t-shirt samt vindtät jacka
 • vandringsskor eller träningsskor (öppna skor, sandaler eller flip-flops är olämpliga)
  ryggsäck (om tillgängligt)

Vi kan också hjälpa dig att kombinera dina vandringar med picknic-fika (småplock eller middag och bara lokala produkter) i slutet av vandringen. Det finns även möjlighet att boka in möjlighet att få inskickade bilder från vandringen.

Vandring i Grekland via din Guide till Peloponnesos

Inför varje vandring kommer du att bli ombedd att skriva under ett försäkringsdokument (obs! du behöver ha hemförsäkring!).

Vandring i Grekland via din Guide till Peloponnesos

Vandringar: detaljer och beskrivning

Alla vandringsturer startar i Kardamyli framför butiken ”2407 Kardamili Mountain Activities”, där du även kan köpa skor eller ryggsäck vid behov. Vi ger dig vägbeskrivning vid bokningen. Vill du veta medeltemperaturen under hela året? Klicka här.

”Doubitsia” – optimala sommarvandringen för florafantaster

Doubitsia är ett vilt naturområde som tornar över fantastiska Viros slott! Vandringen tar ca 4-5 timmar i skuggiga förhållanden och det passar för vuxna i normal till god kondition. Taygetos och Chalasmenobergen dominerar den avlägsna horisonten och tillsammans med den grönskande vegetationen bildar det ett unikt vilt landskap. Största delen av promenaden är i skuggförhållanden, vilket gör den perfekt för en sommarvandring.

 • Tid: 8:00 till 13:30
 • Svårighetsgrad: medium
 • Lämplighet: Lämplig för vuxna i normal till god kondition
 • Rekommenderade månader: under hela året men idealisk för sommaren då vandringen ligger i skuggan
 • Pris: 70 euro per person och inklusive vandringsledare (än ni fler än 4 kommer ni att vandra med två dedikerade guider) samt individuell turplanering.
 • Viktigt: till denna guidning rekommenderas endast vandringskängor (låga eller höga) och inte träningsskor!

”Viros Gorge”- optimala vandringen för natur- och historieälskare

Viros är en av de fyra ravinerna på Taygetos bergskedja. Leden börjar vid slutet av floden, som ligger i Kardamili. Går upp till slottet genom träd och buskvegetation och imponerande geologiska formationer där vi upptäcker två kloster som är gömda i skogen.

 • Klostret LYKAKI byggdes år 1570, men freskerna är från 1783. Kyrkan är i dåligt skick på utsidan men på insidan är freskerna levande och i mycket gott skick.
 • Klostret SOTIRAS byggdes på platsen av 1400-talet, nära en fontän med dricksvatten. På olika punkter längs leden finns panoramautsikt över Messinian Bay och Taygetos Mountain.

Efter spåret till Agia Sofia går vi utmed en stenlagd led för att passera genom Kardamilis gamla stad och ta en titt på ruinerna av Dioskouris gravar.

 • Tid: 8:00 till 13:00
 • Svårighetsgrad: enkel
 • Lämplighet: Lämplig för alla, inga tidigare vandringserfarenheter krävs
 • Rekommenderade månader: från april till oktober
 • Pris: 60 euro per person och inklusive en vandringsledare samt individuell turplanering

“Ridomo”- optimala vandringen för dig som vill uppleva våren

Ridomoravinen ligger vid Taygetos vattendelare och slutar i Messiniabukten vid Sadova Beach, som bildar den naturliga gränsen för Västra Mani. Under 4-5 timmars vandring kan du beskåda ravinens fascinerande rika geologiska inslag och dess färgpalett som är i perfekt harmoni med den magnifika och frodiga grönskan.

 • Tid: 8:00 till 13:30
 • Svårighetsgrad: medium, ingen tidigare vandringserfarenhet behövs
 • Lämplighet: Lämplig för alla i normal till god kondition
 • Rekommenderade månader: april till oktober
 • Pris: 70 euro per person och inklusive vandringsledare (än ni mer än 4 kommer ni att vandra med två dedikerade guider), individuell turplanering samt kaffe eller dryck i en grekisk kafenion upp i berget.
 • Viktigt: till denna guidning rekommenderas endast vandringskängor (låga eller höga)!

Peloponnesos Tak – en heldagsvandring för erfarna

”Peloponnesos tak”, ”Taygetos” – Pyramid topp på 2407 meter … tufft som bara en solid klippa kan vara. Vandringen går genom grekisk barrskog och fortsätter sedan genom landskap med imponerande klippformationer. De fantastiska panoramautsikterna kommer att vara belöningen för dina ansträngningar. Uppstigningen till toppen av Taygetos är inte bara en klättring: det är en inre resa och en pilgrimsfärd till ett legendariskt berg omskrivet i historien.

 • Tid: 5:30 till 16:00
 • Svårighetsgrad: hård, tidigare erfarenhet av bergsvandring och klättring behövs
 • Lämplighet: Lämplig för alla med mycket god kondition och bergsvana
 • Rekommenderade månader: maj till november
 • Pris: 110 euro per person och inklusive (alltid!) två vandringsledare samt individuell turplanering
 • Viktigt: endast vandringskängor (låga eller höga), varmt klädombyte, egen matsäck

Vandringar: bokningsvillkor

Det tillämpas en 30 % depositionsavgift på alla bokningar. För avbokningar med upp till 4 veckor varsel kommer tas ut 10 % avgift av hela bokningen för administrativa kostnader. Restande 70 % betalas via banköverföring, kreditkort eller kontant på platsen. Boka via mejl här. Vill ni göra en gruppbokning för ert företag eller organisation och kanske letar efter flera alternativ? Kontakta vårt systersajt Husigrekland.se för mer information.

Boende

Om du inte vill boka boende på egen hand så rekommenderar vi att boka boende via Husigrekland.se. Våra hyresobjekt ligger (för det mesta) inom 10- 15 minuters avstånd från Kardamyli eller i själva Kardamyli.

Vandring i Grekland via din Guide till Peloponnesos

Nyttiga länkar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.