Recept på vår egen goda tzatziki

recept-grekisk-tzatziki

Vårt recept på egen god tzatziki uppskattas av många vänner och bekanta. En god tzatziki klarar sig i kylen en vecka eller längre än så. Du kan använda den till mezerätter eller bara med nybakat bröd. Testa även att blanda lite tzatziki i nykokt ris.

Att göra en bra tzatziki kräver lite mer tid än man tror. Ingredienserna innehåller mycket vätska och behöver därför  silas också.

Vår egen tzatziki. Räcker för 4-6 personer

  • 1/2 liter Grekisk yoghurt. Om du använder turkisk yogurth blanda gärna 1 dl crèmefraîche
  • 1 hel gurka
  • 4-5 vitlöksklyftor
  • 1 kryddmått svartpeppar
  • 1 kryddmått salt
  • 2 matskedar olivolja

Häll yoghurten i en sil för att vätska av den (ca 1 timme). SKALA gurkan innan den rivs. Därefter lägg gurkan i ett durkslag för att vätskas av (ca 1 timme). När gurkan och yoghurten är avsilade lägg det in en glasskål och pressa vitlöksklyftorna i glasskålen. Häll i olivoljan, salt och svartpeppar och rör om. Låt stå minst 1 timme sedan är det bara att servera.

Elwira blandar gärna in lite hackad dill och gillar även lite riven morot som blandas i. Elias vill inte ha några extra kryddor eller grönsaker alls. Testa er fram till den bästa blandningen!
recept-akta-grekisk-tzatziki

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.