En vegetarian i Grekland är i ett matparadis: laga din egen horta, en traditionell grekisk maträtt

vegetarian grekland horta

Horta är en av de många de traditionella maträtter som serveras på grekiska tavernor. En vegetarian i Grekland är  verkligen i ett matparadis då Grekerna älskar att laga både huvud- och förrätter av grönsaker.

En vegetarian i Grekland: visste du att?

Den förste kände vegetarianen var Pythagoras, en grekisk filosof och matematiker som levde omkring 530 f.kr. Den främsta orsaken till att han avstod från att äta eller att plåga icke-mänskliga djur var hans tro på själens odödlighet. Därefter fick det namnet Pythagorian eller pythogoré. (källa)

Vad är i ditt horta?

Du har säkert smakat på hortasallad ( kan också heta ”local salad”) när du varit i Grekland, en sallad från ”ogräs” som det översätts. Kanske du till och med testade ”hortopita”? En annan variant av spanakopita, som är en grekisk paj fylld med spenat och fetaost. Att tillaga hortasallad är barnsligt enkelt, det klarar vem som helst men vad finns egentligen i en horta och varför smakar den olika på olika platser?

vegetarian grekland hortaVi på Peloponnesos har original ”wild mountain greens” som serveras på tavernor eller kan köpas i butiker. Horta som jag lagade kom från Aten faktiskt och är av typen Vlita. Elias morbror fröade gräset i sin trädgård och är en sort av familjeleverantör av horta. Men inte alla kan ge sig ut i Taygetos för att plocka vilt gräs eller har en morbror i Aten:) så vad göra?

vegetarian grekland horta

Du kan göra din egen horta av olika typ av blad: spenat, maskros (akta! kan vara lite besk!), nässlor, vallmo, blast från rödbetor, gurka, tomat, broccoli, blomkål med mera.

vegetarian grekland hortaKan du inte plocka ute i naturen testa med olika salladsblad som machesallad (fältsallad), hjärtsallad (gemsallad), krispsallad, ruccola, mangold med mera. Allt beroende på årstiden och dina smaklökar: vill du ha din horta sötare eller beskare?

vegetarian grekland horta

Tillaga horta i ditt eget hem

Det viktigaste du ska tänka på när du bjuder på horta är volymen. Liksom spenat kokar bladen vanligtvis ner till ingenting, så för en middag för flera personer behöver du köpa (samla) 2 eller 3 kg blad.

  • Häll 1-2 cm vatten i en stor rostfri kastrull och finhacka 2 klyftor vitlök
  • Lägg i allt det tvättade och rensade gröna
  • Sätt på högsta värme och när det börjar fräsa, blandar du om
  • När bladen har vätskat av sig, salta lite med grovsalt och peppar
  • Ringla över bra med olivolja och citron
  • Fräs lite till, men lämna lite vätska kvar: gott att doppa bröd i!

Klart! Svårare än så är det inte. Servera med bröd (eller potatis, eller fisk), citronklyftor och olivolja.

vegetarian grekland hortaSom du ser på bilden så toppar jag min egen horta med fetaost men det gör inte Elias. Om du vill kan du addera bönor eller zucchini så har du en hel måltid. Här i Mani kan vi äta hortan med ”lalaggia” (Λαλάγγια), spröda och friterade brödkakor.

vegetarian grekland horta Lalagia (Λαλάγγια)Lycka till och kali orexi!

Nyttiga länkar

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.